Depresie

Ziua Internațională a Sănătății Mintale

La 10 octombrie se marchează Ziua Internațională a Sănătății Mintale, un eveniment global ale cărei baze au fost puse în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală. Obiectivul declarat al evenimentului este acela de a mobiliza eforturile în sprijinul sănătății mintale și de a oferi o oportunitate pentru toată lumea de a vorbi și de a discuta despre problemele de sănătate mintală și despre ce mai trebuie făcut în acest domeniu. Pentru anul 2019, tema este „Promovarea sănătății mintale și prevenirea suicidului”, iar campania beneficiază și de sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Prevenirea sinuciderii este tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale în 2019 pentru a atrage atenția guvernelor, astfel încât această problemă să fie prioritară în agendele de sănătate publică din întreaga lume.

Dacă îi determinăm pe oameni să vorbească despre un subiect care tinde să fie tabu și despre care mulți au idei greșite și preconcepute vom ajuta comunitățile să învețe despre factorii de risc, astfel încât să îi poată identifica și să poată fi abordați.

Sinuciderea poate fi prevenită și, prin urmare, poate fi evitată, motiv pentru care toate eforturile noastre și politicile publice ar trebui să se axeze pe prevenire. Cu toate acestea, de multe ori, oamenii care suferă de boli mintale nu au acces la serviciile de sănătate mintală, uneori pentru că nu există servicii în comunitatea lor și alteori pentru că trebuie să aștepte luni pentru a fi văzuți de un doctor”, a declarat dr. Alberto Trimboli, președintele Federației Mondiale a Sănătății Mintale.

În România, Ziua Internațională a Sănătății Mintale va fi susţinută de medici neurologi, psihiatri şi psihoterapeuţi cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte atât bolile neurodegenerative (de cele mai multe ori asociate cu depresie și anxietate), cât şi cazurile psihiatrice grave, cu risc de suicid. Aceștia vor aduce în discuție subiectul sănătății mintale din perspectiva integrată neuro-psihiatrică, pentru o mai bună înțelegere a importanței abordării pluridisciplinare a acestui gen de afecțiuni. Accentul va fi pus pe simptomatologia asociată depresiei, pe factorii de risc şi pe prevenţie, anunță Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România.