100 de milioane de europeni suferă de boli reumatice


Bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active, generând importante costuri socio-economice, precum pierderea productivităţii la locul de muncă, arată Liga Europeană împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism – EULAR). La nivel european, aceste boli nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci şi familiile acestora fiind nevoie de o cheltuială ridicată pentru îngrijire și tratament.  

Conform OMS, bolile reumatismale reprezintă peste 150 de afecţiuni musculo-scheletice, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Aceste afecţiuni fac parte dintre cauzele principale ale morbidităţii şi creării de dizabilităţii, care generează cheltuieli pentru asistenţă medicală şi pierderea locului de muncă. Bolile afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boală reumatismală. Cele mai frecvente forme ale artritei sunt artrita reumatoidă şi osteoartrita.

Artrita reumatoidă și osteoartrita

Artrita reumatoidă este o boală autoimună, care afectează articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ţesutul fibros. Boala poate să apară la persoanele de vârstă adultă, între 20 şi 40 de ani, şi în decurs de 10 ani de la debut, cel puţin 50% dintre pacienţi nu mai pot să lucreze cu normă întreagă.

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulaţiilor, care afectează în principal cartilajul articular şi este asociată cu îmbătrânirea, fiind una dintre cele zece boli cu cel mai înalt grad de invaliditate din ţările dezvoltate.

Apariția bolilor reumatismale este favorizată de fumat, diabet, stres, hipertensiunea sau excesul de colesterol.