17 molecule noi au fost introduse pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații incluși în programele naționale de sănătate. Hotărârea a fost adoptată în ședința de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Sănătățiii.
„Sunt zece medicamente ce asigură tratamentul unor afecțiuni rare, ca de exemplu colagenoze majore, hemofilie și talasemie, amiotrofia spinală musculară, boala Fabry, boala Castleman. Sunt tratamente ce nu au altă alternativă. Deci nu există în acest moment alternativă terapeutică pentru aceste afecțiuni. Șase medicamente sunt destinate bolilor oncologice și oncohematologice, iar unul dintre medicamente asigură tratarea persoanelor cu infecție HIV/SIDA și tratamentul postexpunere”, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului interimar.
Ministerul Sănătății a anunțat și ce alte medicamente au mai fost introduse în ultima perioadă pe lista celor compensate și gratuite pentru pacienții asigurați.
„Anul acesta au mai fost introduse 2 molecule noi pe lista medicamentelor compensate și gratuite pentru care au fost încheiate contracte cost volum și care se utilizează în tratarea unor boli grave: neoplasmul tiroidian medular agresiv şi simptomatic și scleroza multiplă. Anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.