Igor Dodon va efectua o vizită în Uzbekistan

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție cu Shavkat Mirziyoyev, președintele Republicii Uzbekistan, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

În cursul dialogului, oficialii au menționat necesitatea activizării relațiilor bilaterale la toate nivelurile, ținând cont de faptul că schimbul de vizite ale șefilor de stat a avut loc cu peste 20 de ani în urmă, iar ultima ședință a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică s-a desfășurat în anul 2002. În acest context, Igor Dodon și Shavkat Mirziyoyev au fost unanimi în opinia privind oportunitatea organizării unei vizite a președintelui Republicii Moldova în Uzbekistan, în anul 2020.

De asemenea, interlocutorii au subliniat importanța dinamizării contactelor la nivel de parlamente ale celor două țări. În acest sens, părțile mizează pe activitatea grupurilor de prietenie parlamentare, din partea Republicii Moldova acest grup fiind condus de Bogdan Țîrdea, deputat al Partidului Socialiștilor.

În continuarea discuției, Igor Dodon și Shavkat Mirziyoyev au reiterat interesul reciproc pentru dezvoltarea cooperării în domeniul comercial-economic, inclusiv pe dimensiunea camerelor de comerț și industrie și a cercurilor de afaceri, prin organizarea unor forumuri de business, ținând cont de faptul că în Uzbekistan activează 14 întreprinderi cu capital moldovenesc. Totodată, părțile au indicat asupra existenței unui potențial enorm în domeniul comercial-economic, care nu este valorificat la justa valoare