Laureata Premiului Nobel pentru Literatură Olga Tokarczuk a inaugurat Târgul de Carte din Frankfurt

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură Olga Tokarczuk a fost principala atracţie a conferinţei de la inaugurarea marţi a Frankfurter Buchmesse (Târgul de Carte din Frankfurt) din 2019, în care autoarea poloneză a evidenţiat dimensiunea politică a cărţii şi a literaturii în vremuri zbuciumate, relatează EFE.

Olga Tokarczuk, penultima care a luat cuvântul pe podium, a început prin a reaminti momentul în care a primit vestea că a fost recompensată cu premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018, „într-un loc fără nume undeva pe autostrada dintre Berlin şi Bielefeld” (nord-vestul Germaniei). „Cred că acest loc fără nume este o bună metaforă pentru lumea în care trăim azi. Trăim un moment în care am pierdut multe repere de orientare”, a spus scriitoarea poloneză.

Cu privire la rolul literaturii în faţa lumii, Tokarczuk a subliniat că opera literară este o muncă anevoioasă şi lentă, care te face de multe ori să te îndoieşti de eficienţa sa. „Literatura este o muncă înceată, avem nevoie de timp pentru a găsi cel mai bun cuvânt pentru spune ceea ce simţim şi ceea ce ni se întâmplă. Uneori mă întreb dacă este posibil să descriu această lume, sau dacă nu cumva ne simţim pierduţi în faţa dispariţiei punctelor de reper”, a precizat ea.

Totuşi, la sfârşit învinge încrederea în munca literară care, a spus ea, poate duce la un plan de comunicare mai profundă decât prin alte mijloace.

„În literatură – şi mă gândesc în primul rând la romane – nu este vorba doar de un schimb de informaţii, ci de transmiterea unei experienţe vitale, iar acest lucru face posibilă întâlnirea într-un plan mai profund”, a explicat Olga Tokarczuk. Cu privire la opera sa, scriitoarea poloneză şi-a exprimat speranţa de a putea scoate în evidenţă ceea ce uneşte oamenii, dincolo de „diferenţele etnice, naţionale sau de de orientarea sexuală”.

Cu privire la ţara sa, Tokarczuk şi-a recunoscut nemulţumirea faţă de rezultatul alegerilor poloneze care i-au adus victoria partidului de guvernământ, dar a precizat că intrarea în Parlament a stângii şi a Verzilor îi conferă oarecare speranţă.

Înainte de Tokarczuk au luat cuvântul directorul Târgului de Carte din Frankfurt, Juergen Boos, preşedintele Asociaţiei Librăriilor Germane, Heinrich Riethmller, şi directorul general de Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), Francis Gurry.
.
La sfârşitul conferinţei de presă, Tokarczuk a fost întrebată dacă a fost deranjată de comentariile privind decernarea Premiului Nobel pentru Literatură pe 2019 lui Peter Handke etichetat drept „băiat rău”, în timp ce ea a fost considerată „fata bună”.

„Adevărul este că mă aflam într-un turneu de lectură şi nu am avut timp să urmăresc comentariile despre decernarea premiilor Nobel. Însă cum de obicei sunt considerată ‘fata rea’, nu mă deranjează ca de data aceasta să fiu eu ‘fata bună’, a spus ea zâmbind, subliniind că l-a felicitat pe Handke pentru premiu.AGERPRES