PSD nu va vota sub nicio formă un guvern format în jurul PNL şi nu va asigura cvorumul la şedinţa Parlamentului de învestire

Partidul Social Democrat nu va vota sub nicio formă un guvern format în jurul PNL şi nu va asigura cvorumul la şedinţa Parlamentului de învestire, a anunţat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, opinând că formaţiunile politice din actuala putere nu vor putea demonstra din nou că vor avea majoritate.

„Am luat, în această seară, ca şi dumneavoastră, act de desemnarea domnului Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, ca şi premier desemnat. Suntem într-o logică constituţională. A trecut moţiunea, s-a creat o nouă majoritate în Parlamentul României. PSD a rămas singurul partid care decontează guvernarea, am observat şi eu că a ieşit alt partid din discursul preşedintelui, urmează ca premierul desemnat, în cel mai scurt timp, să vină în faţa Parlamentului pentru învestitură”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a spus că în Constituţie se precizează foarte clar că premierul desemnat trebuie să vină în 10 zile în faţa Parlamentului cu echipa guvernamentală şi cu programul de guvernare.

„La Parlament o să convocăm Birourile permanente reunite după o discuţie cu premierul desemnat şi vom face calendar”, a adăugat Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că deputaţii PSD au decis să nu voteze sub nicio formă un guvern al actualei puteri, menţionând că a fost şi o decizie în acest sens discutată în Comitetul Executiv Naţional al partidului.

„Repet, noi am avut la Camera Deputaţilor şi un vot cu colegii din Camera Deputaţilor, este şi o decizie discutată în Comitetul Executiv: sub nicio formă PSD nu votează un guvern al actualei puteri. Mai mult decât atât, în orice democraţie, oriunde în lumea asta unde există democraţie, majoritatea asigură cvorumul. În cazul în care majoritatea actuală, formată din cele cinci partide, va asigura cvorumul, vom participa şi noi la şedinţă. Nu asigură cvorumul, nu are rost să participăm. (…) Dacă va exista cvorum, vor participa şi parlamentarii PSD. Nu va exista cvorum înseamnă că nu există majoritate. Cvorumul este dat de acelaşi număr de 233 de parlamentari care au trecut şi moţiunea de cenzură, minimul”, a explicat Ciolacu.

Social-democratul a arătat că în cazul în care Guvernul nu trece va urma o perioadă de „incertitudine politică”.

„PSD nu votează un guvern propus de Partidul Naţional Liberal. Am înţeles că în jurul dânşilor se coagulează acest nou guvern, dânşii au o majoritate şi au demonstrat-o la moţiunea de cenzură, aşteptăm să o demonstreze şi la învestitură. În cazul în care nu au cvorum sau nu trece Guvernul, intrăm într-o perioadă, totuşi, de incertitudine politică, lucru la care noi am atras atenţia că este posibil să se ajungă şi vom vedea consecinţele politice. În acest moment, România este condusă de preşedintele Klaus Iohannis şi de Partidul Naţional Liberal, având şi prin preşedintele Partidului Naţional Liberal, prin domnul Orban, premierul desemnat. (…) Acesta este premierul desemnat, îl lăsăm să ajungă premier şi vom discuta”, a mai spus Ciolacu.

El a apreciat că partidele din fosta opoziţie nu vor reuşi să asigure cvorumul la şedinţa Parlamentului de învestire a Guvernului.

„Eu cred că nu vor reuşi să facă cvorumul, adică nu vor demonstra din nou că vor avea majoritate. Este părerea mea. Cu certitudine nu se va ajunge la alegeri anticipate. Nu vor fi alegeri anticipate. Cunoaştem toţi Constituţia, ştim cum se ajunge la alegeri anticipate şi nu e nicio problemă în cazul în care nu există cvorumul la învestitură. (…) Eu spun că ei se vor uni şi acum cum s-au unit să dea guvernul jos şi vor avea o majoritate să treacă acest guvern”, a susţinut social-democratul.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, această poziţie, Ciolacu a răspuns: „Am avut o discuţie telefonică lămuritoare şi a fost şi un vot al colegilor”. „Dar este şi normal să facem acest lucru şi nu ne judecaţi fiindcă nu noi trebuie să asigurăm cvorumul. Într-o democraţie consolidată sau în orice fel de democraţie, majoritatea asigură cvorumul. Este cvorum, vom participa şi noi la şedinţă”, a subliniat Marcel Ciolacu. AGERPRES