Regina Elisabeta a II-a a participat la un serviciu religios cu ocazia aniversării a 750 de ani de la reconstrucţia catedralei Westminster Abbey

Regina Elisabeta a II-a a participat marţi la un serviciu religios cu ocazia aniversării a 750 de ani de la reconstrucţia catedralei Westminster Abbey, una dintre cele mai emblematice clădiri ale Marii Britanii, situată în centrul Londrei, potrivit DPA.

Suverana în vârstă de 93 de ani a participat la ceremonie alături de Camilla, ducesa de Cornwall, soţia prinţului Charles, fiul cel mare al reginei şi moştenitorul tronului britanic.

Lideri religioşi creştini, dar şi ai altor religii, au luat de asemenea parte la slujba de la Westminster Abbey.

„Astăzi celebrăm istoria acestei abaţii şi a bisericii sale, marcând importanţa sa continuă ca lăcaş de cult şi monument, chezăşie neclintită a credinţei în inima naţiunii noastre şi a Commonwealth-ului precum şi a restului lumii”, a spus John Hall, decanul Westminster Abbey, în deschiderea serviciului religios.

Westminster Abbey a găzduit toate ceremoniile de încoronarea ale monarhilor britanici începând cu 1066, precum şi 16 nunţi regale.

Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip, în vârstă de 98 de ani, s-au căsătorit în această catedrală în 1947. Şase ani mai târziu, catedrala a găzduit ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a.

Abaţia a fost fondată în anul 960 î. Hr., cu aproximaţie, de călugări benedictini, potrivit documentelor oficiale.

Slujba de marţi marchează 750 de ani de la sfinţirea catedralei construite în stil gotic francez la ordinul regelui Henric al III-lea în perioada 1245 -1269.

Henric al III-lea a reconstruit biserica pentru a-şi arăta devotamentul faţă de regele Eduard Confesorul cheltuind echivalentul de astăzi a 15 milioane de lire sterline cu construcţia clădirii şi a unui altar extravagant închinat lui Eduard Confesorul.

La Westminster Abbey sunt înmormântaţi 17 monarhi precum şi multe alte personalităţi britanice.AGERPRES/