La Chișinău a fost lansată o platformă online ce include toate proiecte finanțate de UE în R. Moldova

Toate proiectele finanțate de Uniunea Europeană în Republica Moldova au fost integrate pe platforma online www.eu4moldova.md, care a fost lansată marți, 15 octombrie, la Chișinău. Aceasta conține și o hartă interactivă cu ajutorul căreia pot fi vizualizate toate inițiativele desfășurate într-o anumită localitate din țara noastră, transmite MOLDPRES.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat la lansarea platformei că, până în prezent, în țara noastră au fost lansate peste o mie de proiecte cu susținerea UE în diverse domenii, în urma cărora au beneficiat în mod direct peste jumătate de milion de cetățeni. Datorită asistenței UE, au fost create 15 mii de locuri de muncă și au fost modernizate 700 km de drum. Totodată, 17 mii de fermieri din țara noastră au beneficiat de suport din partea UE, iar circa 16 mii de persoane au acces la apă potabilă, datorită apeductelor construite cu sprijinul UE. Doar în proiecte de infrastructură au fost investite peste opt mln de lei.

„Sunt multe domenii în care cooperarea noastră poate fi susținută și suntem gata să continuăm această comunicare. Noi vom continua activitățile noastre în întreaga țară. În viitor, aceste proiecte vor fi implementate în fiecare sat, în fiecare oraș, în urma cărora vor beneficia cetățenii. Vrem să vedem că standardele europene vor fi realitate pentru fiecare cetățean din Republica Moldova”, a precizat Peter Michalko.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a opinat că Republica Moldova nu ar trebui să fie la nesfârșit în poziția de a solicita asistență externă, ci să caute posibilități de a contribui la prioritățile UE. „Nu cred că în țara noastră este măcar un cetățean care nu și-ar dori ca Republica Moldova să aibă școli, grădinițe, drumuri și spitale europene. Acest lucru ne unește pe toți. Vrem să trăim ca în Europa și aceasta este o sarcină pe care trebuie să o realizăm ca societate. De acest lucru avem noi nevoie. Reușita acestui obiectiv depinde de noi. Noi, ca societate, nu trebuie să fim la nesfârșit în poziția de a solicita asistență externă”, a afirmat Popescu.

La lansarea platformei au participat și mai mulți beneficiari ai proiectelor finanțate de UE în țara noastră, care au apreciat rezultatele obținute în urma implementării acestora.