A demonstrator holds a placard during a protest against a bill that would criminalise "the promotion of underage sex" in front of the Parliament in Warsaw, Poland, October 16, 2019. The placards reads "Lack of education protects pedophiles not children". REUTERS/Kacper Pempel

Manifestație la Varșovia împotriva unui proiect care interzice educaţia sexuală

Circa o mie de persoane au manifestat miercuri seara la Varşovia împotriva unui proiect de lege care pedepseşte cu închisoarea pe cei care fac afirmaţii „încurajatoare sau care aprobă raporturile sau alte activităţi sexuale între minori”, informează AFP.

Pedeapsa prevăzută în acest text este de doi ani de închisoare pentru profesori sau medici şi de trei ani pentru difuzarea de astfel de afirmaţii în mass-media. Deputaţii conservatori au propus majorarea acestor pedepse până la cinci ani.

Potrivit celor care critică acest proiect, el vizează în mod direct interzicerea educaţiei sexuale.

La rândul lor, promotorii proiectului, Comitetul Stop Pedofiliei, consideră că el ar urma să-i protejeze pe minori împotriva „depravării sexuale şi demoralizării” la care duce „pretinsa educaţie sexuală”.

Partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), apropiat al episcopatului catolic, a făcut din opoziţia sa faţă de „sexualizarea copiilor” una dintre temele campaniei sale în alegerile legislative, pe care le-a câştigat duminica trecută.

„Am copii care nu vin la şcoală. Mi-ar plăcea să pot într-o zi să vorbesc cu ei despre sexualitate. Această lege, foarte prost scrisă, îmi interzice acest lucru, el încalcă textul Constituţiei”, a spus în faţa manifestanţilor sociologul Magdalena Biejat, aleasă în parlament duminică, pe listele Alianţei de stânga democrate.

Textul „creează un climat în care copiii nu vor şti cum să spună ‘nu’ şi nu vor şti când pot să spună ‘da’, în care ei nu vor putea vorbi despre asta cu profesorii sau medicii”, a continuat parlamentara. „Vom forma victime ale unor potenţiali pedofili”, a atenţionat ea.

Manifestanţii au confecţionat panouri şi banderole care le pledează cauza: „Democraţie sexuală”, „Ruşine” sau „Tineri informaţi – tineri în siguranţă, PiS off”. Ei au scandat sloganuri anticlericale precum „Credinţa voastră, departe de noi”.

Reunit miercuri seara, Parlamentul polonez aflat la sfârşit de mandat a trimis proiectul de lege în comisie, ceea ce înseamnă că el va fi examinat de noua Cameră a Deputaţilor. AGERPRES