Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a fost audiat în legislativ

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigarea fraudei bancare a fost audiat joi, 17 octombrie, în plenul legislativului, comunică MOLDPRES.

Raportul are 55 de pagini şi fost prezentat în plen de preşedintele comisiei, Alexandru Slusari.

Potrivit raportului, procesul devalizării sistemului bancar a fost o operaţiune bine pregătită şi coordonată cu politicieni şi demnitari de stat. Planul devalizării a fost realizat etapizat, începând cu anul 2011, şi regizat de gruparea condusă de Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon. În realizarea acestui plan au fost implicaţi judecători şi membri ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

În raport se mai precizează că un rol negativ în procesul de devalizare a sistemului bancar a avut conducerea Băncii Naţionale. De asemenea, membrii comisiei anunţă că din raportul Kroll 2 reiese că principalii beneficiari de pe urma fraudei bancare sunt grupurile conduse de Plahotniuc, Şor şi Filat.

Comisia mai precizează că, în perioada 2015-2019, Procuratura Generală a sabotat investigarea fraudei bancare, pornind investigaţii segmentate, iar ancheta în mai multe cazuri a fost tergiversată intenţionat sau folosită în scopuri politice.

Membrii comisiei recomandă preşedintelui parlamentului să constate circumstanţe ce ar permite iniţierea procedurii de revocare din funcţie a viceguvernatorilor BNM, Ion Sturzu şi Aureliu Cincilei. De asemenea, comisia a solicitat guvernului şi BNM-ului, în termen de 60 de zile, să examineze oportunitatea desecretizării şi publicării materialelor legate de devalizarea sistemului bancar şi să examineze oportunitatea revizuirii Legii privind emisiunea obligaţiilor de stat.

Ministerul Finanţelor urmează, în termen de 90 de zile, să organizeze un audit privind legalitatea repartizării banilor alocați în calitate de credite de urgenţă de către BNM pentru BEM, Unibank şi Banca Socială. Iar Procuratura Generală să examineze de ce procedurile de investigare au stagnat şi să prezinte în termen de 30 de zile un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.

În dimineaţa zilei de astăzi, viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, a venit cu o declaraţie publică în care precizează că atât el, cât și Aureliu Cincilei au fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci era extrem de gravă şi ei nu au patronat domeniul de supraveghere bancară.