Controlul efectuat de Avocatul Poporului la mai multe spitale de psihiatrie din ţară a relevat problema supraaglomerării

Controlul efectuat de Avocatul Poporului (AP) la mai multe spitale de psihiatrie din ţară a relevat problema supraaglomerării acestora, potrivit raportului preliminar.

Violeta Niculescu, expert la Avocatul Poporului în domeniul Drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, a precizat, într-o conferinţă de presă, că investigaţiile s-au desfăşurat pe mai multe paliere la mai multe spitale de psihiatrie, printre care şi cele de la Săpoca şi Pădureni Grajduri.

Ea a menţionat că una dintre principalele disfuncţionalităţi observate a fost supraaglomerarea, care dă naştere la situaţii precum cea de la Săpoca, unde au stat în pat persoane cu patologii diferite.

Niculescu a adăugat că sunt şi probleme legate de supraveghere, personalul fiind insuficient.

Potrivit Cristinei Tache, de la Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului, în cazul Săpoca s-a constatat supraaglomerare, dar şi că existau cazuri sociale ce puteau fi preluate de centrele de terapie ocupaţională sau căminele de bătrâni.

„S-a mai constatat că se impune recompartimentarea anumitor spaţii, clădirile erau foarte vechi, într-un sistem pavilionar”, a adăugat Tache.

Raportul AP privind spitalele de psihiatrie mai semnalează că se practică proceduri de contenţionare a beneficiarilor neconforme cu legea.

Potrivit documentului, condiţiile de cazare sunt adesea necorespunzătoare standardelor minime în materie, fiind necesară extinderea spaţiului hotelier; sunt necesare măsuri de intervenţie rapidă a unor cadre specializate şi dotate adecvat în cadrul pacienţilor cu agitaţie psihomotorie. AGERPRES