OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT

Este mult mai comod să ai un câine fioros legat, decât unul lăsat liber pe stradă sau chiar în curte. Mult mai comod era cu PSD la guvernare decât cu un PSD surexcitat în Opoziție. Trebuie să recunoaștem că viața bate filmul chiar și în această situație pe deplin verificată în cei 30 de ani de alternanţe la guvernare. Să ne reamintim forța cu care PSD știe să atace nimicitor atunci când a ajuns, este adevărat pe scurt timp, în opoziție! Actuala opoziție rămasă tot în opoziție, cu un Ludovic Orban greu de trezit, nu reuşeşte să-și răspundă la întrebarea qui prodest ? Și ce dacă au dat Guvernul PSD jos? Foarte bine, cu atât mai bine forțelor din opoziție și lui Iohannis cu atât mai bine! Și totuși, din elanul acesta muncitoresc gen Bumbești-Livezeni, suntem puși în situația de a constata că o data cu zoaiele din lighean a fost aruncată și țara. Suntem astăzi puși în situația de a ne întreba, din ce în ce mai serios: ”Ce rău am făcut, că suntem așa de aspru pedepsiți să trăim într-o țară blocată, într-o țară în care disfuncționalitatea instituțiilor statului de drept ne face să fim umiliți, desconsiderați, pierduți în spațiu”? Atât guvernații de azi, cât și viitorii guvernați, care au în fruntea lor deja un premier desemnat, sunt în exclusivitate preocupați de interesele lor de partid și de gașcă, fiecare în parte încercând să tragă de timp , respectiv să ignore votul care i-a investit cu responsabilitatea reprezentării intereselor în forul legislative al țării. Nimic din ceea ce se întâmplă astăzi în țară nu este în folosul cetățeanului, chiar dacă o parte din aceștia și-au văzut visul cu ochii, au văzut că PSD poate fi învins, poate fi dat jos de la Putere. Doar atât: au văzut că și PSD este om (sic!) cu slăbiciunile de rigoare, necesare prăbușirii. Doar atât. Nimic altceva. Nimic de pus în loc. S-au grăbit să dărâme hardughia, fără a avea altceva să pună în loc. Astăzi, în locul guvernului este un loc viran, plin de dărâmături, pe care se joacă Ludovic Orban de-a formarea unui nou Guvern care nu se leagă. Nu doar zbaterea PSD este de vină, cât mai ales colții avizi de sânge de Putere, a partidelor care au pus umărul la prăbușirea celui considerat a fi de neatins, veșnic și imposibil de ucis. Pretențiile afișate de PMP, ProRomânia, ALDE, USR, UDMR, privind modificarea sau păstrarea legislației face să constatăm că dacă aceste pretenții vor fi onoare, la Putere rămâne același PSD, cu nume și oameni schimbați, sub culorile PNL.
Astăzi PSD este pregătit să atace, să reziste, să-și vândă scump pielea, chiar dacă aceasta a ajuns deja în panoplia lui Ludovic Orban.
Premierul desemnat nu este în stare să-și asigure acea majoritate cu ajutorul căreia a învins ciuma roșie. Paradoxal, nu numai că nu are încă numărul de voturi câştigătoare în trecerea Guvernului prin Parlament, dar nu reușete nici măcar să asigure cvorumul începerii ședinței de investire .
Din statul major al PSD transpar o serie de strategii greu de contraatacat. Iată ce pregătește Viorica Dăncilă, fostul prim ministru detronat, de această data îmbrăcată în salopeta trupelor de asalt:
”În prima fază, PSD nu va asigura cvorumul de ședința, iar dacă celelalte partide nu se pun de acord nu se ajunge la vot.
La audierea miniștrilor propuși în comisiile de specialitate, pesediștii vor să facă show și să dea aviz negativ mai multora. O pot face pentru că dețin majoritatea în continuare.
Dacă se ajunge la vot până la urma si Guvernul Orban nu trece, iar Iohannis îl va propune tot pe Orban să formeze guvernul, social democrații vor merge la CCR. Asta înseamnă timp câștigat pentru Dăncilă.
Care sunt riscurile acestei strategii? Să nu avem un guvern cu atribuții depline, care să dea țării un buget.
Din nou vom fi o țară în care adversarii politici nu reușesc să treacă pragul dușmăniilor, o țară în care se dorește moartea celui din față și nu înțelegerea, cooperarea. O țară în care rațiunea nu mai este invocată în nici o analiză, toate începând și terminându-se cu pumnale aruncate din toate părțile, oferindu-ne imaginea sângeroasă a măcelului.
Privești scena politică a țării și te întrebi Dar eu cu cine votez? Cu Iohannis? _ Nu, căci consider că este mult prea mult să mai avem în frunte un om rău și răzbunător!Cu Viorica Dăncilă? Nu, pentru că nu-i face bine singurătatea luptei dusă împotriva bărbaților. Cu Dan Barna? Nu, pentru că are o biografie sinuoasă, greu de limpezit într-un tip atât de scurt. Singurul care poate fi acel altceva, atât de mult căutat în ultimii 20 de ani, pare să fie Mircea Diaconu. Cred că la el se află soluția normalității, dacă vrem cu tot dinadinsul să ieșim din dușmănia ce ne face să nu ne mai vedem om cu om și câine cu câine. Cred că din ceea ce ni se oferă, doar Mircea Diaconu are acel bun simț autentic, ce poate garanta responsabilitatea demnității de a fi omul potrivit la locul potrivit.
ADI CRISTI