Parlamentul va găzdui reuniunea Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova va găzdui, în perioada 21-22 octombrie, cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Evenimentul va întruni membri ai APCEMN și ai Secretariatului Internațional, secretari ai delegațiilor naționale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale statelor membre, acreditate în țara noastră, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, va avea un discurs în fața participanților, în prima zi a forumului.

Cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale va fi inaugurată de președintele acesteia, Metin Gündoğdu. De asemenea, cu mesaje de salut vor veni Petru Burduja, șeful Delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCEMN, și Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Unul dintre cele mai importante subiecte din agenda reuniunii este Raportul ”Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în promovarea creării locurilor de muncă”. Anna Gherganova, șefa Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Raisa Dogaru, director al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă vor prezenta viziunile instituțiilor respective asupra problematicii abordate în raport.

În cea de-a doua zi, delegații vor participa la procedura de alegere a președintelui și vicepreședinților Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN.

Republica Moldova a fost printre cele nouă țări care, la 26 februarie 1993, au adoptat Declaraţia privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră. În prezent, din APCEMN fac parte Parlamentele din 12 țări din bazinul Mării Negre, inclusiv trei membri ai UE. Domeniile de cooperare în cadrul organizației sunt comerțul reciproc, energetica, protecția socială, educația, cultura, protecția mediului, turismul, dezvoltarea autonomiei locale și infrastructurii.