Călin Popescu-Tăriceanu: Raportul MCV care va fi prezentat de Comisia Europeană trebuie analizat de factorii responsabili
Senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, a declarat marţi că raportul MCV care va fi prezentat de Comisia Europeană trebuie analizat de factorii responsabili – Ministerul Justiţiei, Consiliul Suprem al Magistraturii – în ceea ce priveşte criticile, în vederea găsirii unor soluţii de colaborare cu CE pentru a reclădi o relaţie de încredere şi a evita pe viitor un alt raport cu referiri negative.
„Sigur că şi în trecut Mecanismul de Cooperare şi Verificare care a funcţionat între România şi Comisia Europeană în numeroase rânduri a cuprins erori, erori de necunoaştere, erori de apreciere şi aşa mai departe şi cred că cei de la Comisie trebuie să respecte tot ceea ce înseamnă legislaţie românească, prevederi care sunt adoptate în baza legislaţiei şi a Constituţiei României. Acum, în ceea ce priveşte raportul, pe care nu l-am văzut, dar am aflat că acest proiect de raport conţine o serie de critici, cred că e necesar ca el să fie analizat de instituţiile de resort de la noi, adică Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi cine mai are un rol de jucat în această privinţă şi trebuie găsită o cale, o soluţie de colaborare cu Comisia Europeană pentru a reclădi relaţia de încredere care trebuie să funcţioneze şi care este esenţială ca viitorul raport să nu mai aibă referirile negative şi probabil că anumite modificări, adică ţinând cont de recomandările din raport, vor trebui adoptate. Bănuiesc, nu am văzut raportul, vă spun numai de principiu”, a declarat Tăriceanu la finalul discuţiilor purtate de delegaţia ALDE cu premierul desemnat, Ludovic Orban, întrebat despre faptul că într-un „draft” al raportului MCV pentru România se aduc critici Senatului pe motiv că a respins ridicarea imunităţii sale şi a senatorului PSD Florian Bodog.
Despre faptul că în „draftul” raportului este criticată şi Secţia specială de investigare a magistraţilor, el a spus: „Nu ştiu dacă e, asta e o prezumţie a dumneavoastră”.
„Nu intru în detalii, că eu nu am văzut documentul, deci, de unde ştiţi… Comisia Europeană nu poate să fie deţinătoarea adevărului absolut. Eu cred că dacă Secţia va fi menţinută, cei care vor decide vor trebui să explice de ce e menţinută, dacă e menţinută, dacă nu e menţinută, nu ştiu, va trebui să discutăm”, a continuat Tăriceanu.
Întrebat dacă subiectul privind Secţia specială face parte din cele 12 puncte ale ALDE negociate cu PNL, el a precizat: „Secţia specială nu face parte din punctele negociate, v-am explicat că există un punct distinct care vizează domeniul justiţiei şi unde am cerut să nu mai funcţioneze sistemul adoptării anumitor reglementări prin ordonanţe de urgenţă”. AGERPRES