Proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” ar putea fi prelungit cu doi ani, până în 2021, având în vedere că până în septembrie 2019 s-au înregistrat aproximativ 21% din numărul de beneficiari estimat.
Conform unui proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi a CGMB, bugetul multianual al proiectului va fi de 17 milioane de lei, pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2021, pentru aproximativ 1.000 de beneficiari.
În forma iniţială a proiectului era prevăzut tot un buget multianual de 17 milioane de lei, pentru un număr de aproximativ 1.000 de beneficiari, însă pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2019.
Potrivit referatului de aprobare, până la 30 septembrie 2019, conform statisticilor, un procent de aproximativ 21% din numărul total de beneficiari s-au înregistrat în aplicaţia online, au depus dosarul şi au beneficiat de sprijinul financiar amintit. Modificarea perioadei de implementare nu generează costuri noi în procesul de implementare a proiectului, reiese din document.
Pe 14 iunie 2018, consilierii municipali au aprobat proiectul privind testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente la propunerea primarului Gabriela Firea.
Programul se adresează pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de sân, care au indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind efectuarea de testare genetică. Sprijinul constă în decontarea unei proceduri medicale de test molecular în valoare de 17.000 lei/ beneficiar, sub formă de voucher.
Conform PMB, analiza statistică realizată de medicii specialişti privind raportul cost-eficienţă în urma utilizării testării genetice evidenţiază un câştig de 2,2 ani în speranţa de viaţă a pacientei dacă se realizează analiza opţiunilor de tratament.
Un studiu al Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO) arată faptul că, folosind testarea genetică, chimioterapia poate fi evitată la aproximativ 70% dintre femeile cu cancere în stadii incipiente cu anumite caracteristici. Atât în Franţa, cât şi în Olanda, testarea genetică este acoperită prin sistemul de asigurări de sănătate, menţiona PMB. AGERPRES