TÂRÂTOARELE CU SÂNGE RECE

Să sperăm că această săptămână să fie una decisivă pentru soarta poporului român sau, pur și simplu, să fie una ca oricare alta, ce a trecut peste noi, cum mai poate să treacă un compactor, după care, fără excepție, toți ne simțim că suntem una cu pământul. Această îngropare colectivă, fără a invoca ”groapa comună”, nu este o figură de stil, ea ar trebui înțeleasă sub forma crudei realități. Suntem ceea ce spunem despre alții că sunt, chiar dacă ei nu se sinchisesc să ne răspundă, să nege sau pur și simplu să iasă din logica povestirii, oferindu-ne pe gratis această probă de inconștiență crasă, fără nici un sort de izbândă.
Când apare unul care încearcă să pună punctul pe ”i” toți se aruncă asupra lui sfâșiindu-l, doar pentru că acesta încearcă să propună o altă soluție, diferită de aceea în urma căreia, la prezidențiale, de exemplu, toți se încolonează precum oile, așteptând să li se numere voturile.
Un partid atipic, USR, în sensul ruperii cutumei pe care celelalte partide tradiționale de acum, (de la PSD la PNL, via ALDE, Pro România, PMP, UDMR), a fost adoptată ca mod de firesc de lucru. Vine astăzi USR și încearcă să nu se mai lamenteze, să-și țină puntul său de vedere la vedere, vizibil și de necontestat în viziunea celor care nu mai vor să fie roata de rezervă. Nu mai vor să fie șablonat în momentul în care intră la guvernare, să se mulţumească cu o ciosvârcă, cu un oscior pe care să-l molfăie în liniștea tihnită a prerogativelor celor care sunt la butoane, a celor care stăpânesc nu neapărat inelele cât mai ales modul de împărțire a resurselor.
Această verticalitate, aparent de om nebun, de om lipsit de valorile realității mediului înconjurător, nu are cum să fie vizibilă pentru întregul aliotmanul politicii care ia forma celor 30 de ani de hoție și minciună, de modelare după interesele personale ale tagmei conducătoare. Poate de aceea de 30 de ani constatăm că una fumăm în opoziție și altceva când ajungem la Putere. Una ni se pare că suntem în stare să facem din opoziție și altceva facem atunci când avem mijloacele puterii în mâinile noastre.
USR, prin poziția liderului Dan Barna, cel puțin până acum, a dovedit să este un altceva. Un partid care nu se lasă momit de tot felul de tentații ale puterii, de miracolul care îi amețește pe toți cei care îi calcă teritoriu. Dan Barna nu vrea firimiturile unui Parlament care, în actuala configurare, nu-i poate oferi șansa de a construi majorități de guvernare, decât cele la nivelul compromisului, a unui minim minimorum de șansă. Într-o astfel de realitate votul cetățeanului este pur și simplu denaturant de trădările favorizate de votul parlamentarului, cel care este protejat de lege să aibă convingerea intimă, chiar dacă acesta nu coincide cu interesele partidului.
Liderul USR este de părere că la ora actuală nu este asigurată o majoritate în Parlament pentru trecerea Executivului condus de Ludovic Orban. În cele două zile de activitate parlamentară se va vedea majoritatea despre care vorbesc președintele Iohannis și premierul desemnat numai dacă vor fi votate inițiativele propuse de USR, susține Barna.
Acesta a enunțat și cele trei condiții pentru ca guvernul PNL să aibă și votul USR: fără penali în funcții publice, alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi, modificarea legislației în acest sens, și abrogarea recursului compensatoriu. 
„Solicităm tuturor parlamentarilor care au votat moțiunea de cenzură să susțină aceste inițiative. USR nu a solicitat funcții, ci doar niște reglementări prin care ar fi clar pentru români că se intră pe un făgaș normal. (…) Contăm pe existența acestei majorități. Președintele Iohannis și premierul desemnat (Ludovic Orban – n.r.) consideră că se pot baza pe o majoritate la vot. Dacă avem aceste proiecte, dovedim majoritatea. (…) Miza acestor două zile de activitate parlamentară este testarea acestei majorități. Am solicitat premierului desemnat, pentru că ei îşi asumă o majoritate. Concret, sunt două zile în care vom testa această  majoritate. În momentul în care nu avem majoritate, nu avem situație de vot”, a avertizat Dan Barna.
Din zona neutră din care scriu acest editorial cred că o astfel de poziție este una credibilă, nouă, fără de care ne-am învârti în cerc, frumos încolonați după PSD, PNL, ProRomânia, ALDE, PMP și UDMR. Alternanța la guvernare ar fi când în jurul PSD, când în jurul PNL, fără ca să existe o rupere cu trecutul, fără ca să existe echilibrarea drumului cel bun după coordonatele pe care un nou început le scrie în termenii orientării azimutului în direcția reală a viitorului, acolo unde descoperim șansa la normalitate a celor care au demnitate și verticalitate, într-o lume încă dominată de târâtoarele cu sânge rece.
ADI CRISTI