PSRM și Blocul „ACUM” vor avea cele mai multe mandate în Consiliul Municipal Chișinău

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Blocul „ACUM” Platforma DA și PAS vor avea cele mai multe mandate în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), conform rezultatelor obținute la alegerile locale generale din 20 octombrie, informează MOLDPRES.

Astfel, PSRM, care a acumulat 37,6 % din voturile alegătorilor, va avea 22 de mandate în CMC. Pe locul doi, cu 19 mandate, va fi Blocul „ACUM”, pentru care și-au dat votul 33,3% din cetățenii prezenți duminică la urne. 

Conform datelor preliminare oferite de Consiliul electoral de circumscripție electorală municipal Chişinău nr. 1, trei consilieri vor fi din partea Partidului Liberal, care a obținut 6,35 la sută din sufragii. Partidul Democrat din Moldova (3,97%) și Partidul „Șor” (3,85%) vor avea câte doi reprezentanți în CMC.

Câte un singur consilier vor avea Partidul Unității Naționale (2,78%), Mișcarea Forța Nouă (2,13%) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (1,69%).

Potrivit Codului electoral, Consiliul electoral de circumscripţie prezintă procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor către judecătoria de sector, iar instanța, în termen de 10 zile, confirmă sau infirmă  legalitatea alegerilor și validează mandatele consilierilor și primarilor aleși. Consiliul se consideră legal constituit după validarea mandatelor a cel puțin 2/3 din numărul total de consilieri. Prima ședință a CMC se convoacă în termen de 20 de zile calendaristice de la data validării mandatelor de consilier.

Duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au fost așteptați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii pentru următorii patru ani. În municipiul Chișinău, niciunul dintre candidații la funcția de primar general nu a reușit să acumuleze numărul suficient de voturi, astfel încât pe 3 noiembrie curent va fi organizat al doilea tur de scrutin. La acesta vor participa candidații care au acumulat cel mai mare număr de voturi – Ion Ceban din partea PSRM și Andrei Năstase de la Blocul „ACUM”.