SPERANȚE PENTRU PACIENȚII CARE SUFERĂ DE ALZHEIMER: POSIBIL TRATAMENT SUPUS APROBĂRII ÎN CURÂND

O companie americană a anunțat că a pus la punct prima terapie care ar putea încetini evoluția bolii Alzheimer, în condițiile în care tratamente existente nu ajută decât la ameliorarea simptomelor.

Compania va cere la începutul anului 2020 aprobarea Federal Drug Administration (FDA), autoritatea ce reglementează piața farmaceutică în SUA. De asemenea, intenționează să facă demersuri similare în Europa.

Anunțul este surprinzător, în condițiile în care compania își oprise eforturile privind această terapie în martie 2019, în urma rezultatelor dezamăgitoare obținute la studiile clinice.

Reprezentanții societății au spus, însă, acum, că analiza nouă a unui set mai mare de date obținute în urma acelorași studii arată că doze mai mari din medicamentul pe care îl dezvoltă pot aduce beneficii semnificative pacienților cu Alzheimer în forme incipiente.

Molecula dezvoltată de companie țintește beta-amiloidele, care formează acumulări anormale în creierele persoanelor cu Alzheimer. Oamenii de știință cred că aceste plăci sunt toxice pentru celulele creierului.

”Suntem încrezători în perspectiva de a le oferi pacienților prima terapie pentru a reduce declinul clinic provocat de boala Alzheimer”, a spus directorul general al companiei producătoare, Michel Vounatsos.