Tariceanu: A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă, referindu-se la echipa guvernamentală propusă de premierul desemnat, Ludovic Orban, că „se putea un pic mai bine” şi speră ca „lipsa de experienţă” a celor propuşi să fie compensată de „entuziasm şi bune intenţii”.

„A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine. Să mă explic. Sigur, echipa guvernamentală o face premierul şi el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei. Cred că reprezentarea în instituţiile de conducere ale statului ar trebui să încurajeze prezenţa femeilor, să devină o constantă, respectând pe cât de mult se poate proporţia dintre femei şi bărbaţi. Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susţin înfiinţarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporţională trebuie încurajată”, a scris Tăriceanu, joi, pe Facebook.

Liderul ALDE face şi o observaţie legată de numirea generalului Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării.

„Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcţia de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar şeful oştirii, mi se pare o greşeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privinţa angajamentelor euroatlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forţelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ. Să ne amintim că marele politolog britanic Samuel Finer avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile să se ridice la înălţimea misiunii lor, când sunt delegitimate. Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situaţie şi nu cred, în consecinţă, că e bine să se dea public asemenea mesaje, fie ele şi neintenţionate”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

El punctează însă că decizia privind echipa guvernamentală aparţine premierului desemnat.

„Sper ca lipsa de experienţă a membrilor Cabinetului să fie compensată de entuziasm şi de bune intenţii”, a mai spus preşedintele ALDE.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a depus, joi, la Parlament, lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare. AGERPRES