Donald Trump a anunţat moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat duminică moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, în urma unei operaţiuni americane în nord-vestul Siriei, iar după acest anunţ au urmat numeroase reacţii internaţionale, relatează AFP.

Rusia

Moscova susţine că nu deţine „informaţii fiabile” privind „a n-a moarte” a şefului grupării SI, afirmând că există „detalii contradictorii” care ridică „îndoieli (…) privind realitatea şi succesul operaţiunii americane”.

„Ministerul rus al Apărării nu dispune de informaţii fiabile privind acţiunile armatei americane în zona de dezescaladare Idleb (…) privind o a n-a ‘moarte’ a lui al-Baghdadi”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Igor Konaşenkov.

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat pe Twitter că „anunţul american privind operaţiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului internaţional”. „NATO rămâne angajat în lupta duşmanului nostru comun SI”, a adăugat el.

Franţa

„Moartea lui al-Baghdadi este o lovitură dură împotriva DAESH, dar nu este decât o etapă. Lupta continuă împreună cu partenerii noştri din coaliţia internaţională pentru ca organizaţia teroristă să fie definitiv învinsă. Este prioritatea noastră în Levant”, a scris Emmanuel Macron pe contul său de Twitter.

Marea Britanie

La rândul său, prim-ministrul britanic Boris Johnson, a postat pe Twitter: „Moartea lui Baghdadi este un moment important în lupta noastră împotriva terorii, dar bătălia împotriva flagelului DAESH nu este încă terminată”.

Israel

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, l-a felicitat pe preşedintele SUA „pentru această realizare impresionantă care a dus la moartea şefului SI, al-Baghdadi”. „Această reuşită este o etapă importantă, dar lupta continuă”, a adăugat el, în cadrul unei vizite într-o bază militară.

Turcia

„Moartea liderului DAESH marchează un moment de cotitură în lupta noastră comună împotriva terorismului”, a scris preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pe Twitter.

Kurzii

Mazloum Abdi, comandant al Forţelor democrate siriene (FDS), partenere ale lui Washington în timpul luptei împotriva SI în Siria, a declarat: „Celule adormite îl vor răzbuna pe Baghdadi. Deci ne aşteptăm la orice, inclusiv la atacuri asupra închisorilor” gestionate de forţele kurde în care sunt deţinuţi mii de jihadişti.AGERPRES