OPERAȚIILE PENTRU SCĂDEREA ÎN GREUTATE, RECOMANDATE ȘI ÎN CAZUL COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR

Copiii și adolescenții cu grade avansate de obezitate ar trebui luați în considerare pentru operații pentru pierdere în greutate, potrivit celor mai noi recomandări. Sfaturile aparțin Academiei americane de Pediatrie și se bazează pe o analiză a dovezilor medicale, incluzând mai multe studii care arată că o intervenție chirurgicală la adolescenți poate duce la o pierdere semnificativă în greutate care durează cel puțin câțiva ani, cu puține complicații. În multe cazuri, probleme legate de sănătate, inclusiv diabetul și hipertensiunea arterială au dispărut după operație.

Cele mai multe studii revizuite au implicat adolescenți, însă unul a inclus copii mai mici de 12 ani și nu a găsit efecte negative asupra creșterii, susțin recomandările.

Prea puține operații de pierdere în greutate la copii și adolescenți

„Sigur și eficient este mesajul aici”, a declarat dr. Sarah Armstrong, profesor de pediatrie a Universității Duke și autorul principal al politicii pentru Associated Press.

Armstrong a adăugat că, deși copiii care nu au trecut prin pubertate s-ar putea să nu fie suficient de maturi pentru a înțelege implicațiile intervenției chirurgicale, criteriul vârstei nu ar trebui să excludă intervenția. „Este o decizie pentru tot restul vieții, cu implicații zilnice pentru tot restul vieții tale”, a explicat Armstrong.

Aproape 5 milioane de copii și adolescenți din SUA prezintă grade avansate de obezitate, un număr aproape dublu față de acum 20 de ani. Mulți dintre ei au dezvoltat deja probleme legate de sănătate, inclusiv diabet, hipertensiune arterială, apneea în somn și bolile hepatice. Dar majoritatea copiilor nu beneficiază de operații pentru scăderea în greutate, în special pentru că majoritatea asigurărilor de sănătate publice și private nu o acoperă sau pentru că locuiesc departe de centrele de chirurgie, se arată în studiu. Costurile intervenției pot ajunge la 20.000 de dolari americani.

Ezitările medicilor pediatri reprezintă un alt obstacol. Mulți preferă „așteptarea atentă” sau consideră că operația este riscantă sau va modifica creșterea copiilor. Unii nu recomandă intervenția chirurgicală, deoarece consideră că „greutatea este o responsabilitate personală și nu o problemă medicală”, se precizează în studiu.

Datele recente arată că procentul operațiilor pediatrice pentru obezitate s-au triplat în aproape 20 de ani, dar media este încă de mai puțin de 2.000 de intervenții în fiecare an.

Recomandările academiei sunt ca și copiii și adolescenții să fie eligibili pentru o intervenție chirurgicală dacă indicele lor de masă corporală este de 40 sau mai mare (sau cel puțin 35 dacă au probleme majore de sănătate).Sursa: www.sanatateatv.ro