Cristian Grasu (MS):Multe dintre obiectivele din Strategia de sănătate 2014-2020 sunt într-o fază înaintată de implementare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Grasu a declarat că multe dintre obiectivele din Strategia de sănătate 2014-2020 sunt într-o fază înaintată de implementare.

„Cred că destule obiective pe care Strategia şi le propunea în 2014 se apropie de o rezolvare. Nu există (…) niciun obiectiv realizat 100%, dar multe dintre ele sunt într-o fază înaintată de implementare şi aici putem să ne gândim la toate măsurile luate pentru a fluidiza fluxul de decizii şi de măsuri date de linia de aprobare de medicamente, de aprobare de studii clinice, deci o îmbunătăţire a modului de funcţionare a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. (…) În momentul în care această agenţie devine autofinanţată în cea mai mare parte şi are posibilitatea de a-şi face o proprie strategie de dezvoltare şi de creştere a calităţii activităţii interne, ne putem aştepta ca ritmul în care deciziile se iau in cadrul agenţiei să se îmbunătăţească (…) Foarte multe studii le pierdem, pentru că durata mai mare de 6 luni de aprobare a unui studiu clinic înseamnă practic că atunci când ai aprobarea nu mai ai spaţiul financiar din proiect”, a spus Grasu, la o conferinţă pe tema sănătăţii.

În ceea ce priveşte infrastructura sistemului de sănătate, el a menţionat că s-au semnat contracte de finanţare pentru reabilitarea unor unităţi.

„Dacă discutăm despre infrastructura sistemului de sănătate, suntem undeva pe la jumătatea realizării obiectivelor, adică în cadrul Programului Operaţional Regional, pe Axa 8, s-au depus aplicaţii, s-au semnat contracte de finanţare pentru reabilitarea a peste 40 de unităţi de primiri urgenţe şi aproape 100 de ambulatorii, acesta fiind unul dintre obiectivele pe care ni-l propusesem în 2014. De asemenea, s-a depus cererea de finanţare pentru proiectul de construire a spitalului regional de la Iaşi. Săptămâna viitoare se va depune şi cererea de finanţare pentru Cluj şi, în funcţie de cum se vor mai ţine şedinţe de Guvern, hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru Craiova va ieşi săptămâna asta sau săptămâna viitoare (…) Cererea de finanţare pentru Iaşi e depusă şi în analiza Ministerului Dezvoltării şi noi credem că în maxim 30 de zile vom avea o aprobare şi se va semna un contract de finanţare”, a afirmat Grasu.

El nu crede că în prezent se mai poate întâmpla ceva care să pericliteze aceste „trei proiecte fundamentale pentru sistemul de sănătate românesc”.

„Pe zona de acces la medicamente, ultimii doi ani au adus o accelerare a introducerii pe piaţa română a unor molecule noi (…) Sunt decizii extrem de complicate şi de grele, modul în care poţi împărţi puţinii bani pe care-i are sistemul de sănătate la totalitatea cererilor şi nevoilor, dar consider că s-au realizat progrese însemnate în acest moment, numărul de molecule noi acceptate şi introduse pe piaţă depăşeşte 60 de molecule din 2017 cel puţin până acum”, a adăugat Grasu.

Anca Crupariu, reprezentantă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a declarat că în 2019 au fost retrase de pe piaţă 111 medicamente.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a vorbit despre sistemul informatic al cardului de sănătate.

„Sistemul, când m-am întors, era blocat, mi-au trebuit câteva zile să reuşesc să-i aduc pe cei implicaţi la masă. Mi-au mai trebuit câteva zile să-i fac să comunice şi câteva zile să ştim ce se întâmplă cu sistemul. După o săptămână sau zece zile am reuşit să dăm drumul sistemului (…) Între timp, am demarat şi ajuns cu tot ce înseamnă formalităţi pentru licitaţie (…) şi probabil în câteva zile vor ieşi la vedere în SEAP, a fost gândit pe trei componente – soft, hard şi licenţele”, a spus Vasile Ciurchea.

El a precizat că platforma este gândită ca „un tot unitar”.

„Spre deosebire de perioada trecută, acum platforma e gândită ca un tot unitar (…) Sper să se termine şi licitaţia într-un timp rezonabil (…) eu cred că până la urmă lucrurile vor funcţiona şi atunci acest sistem chiar va deveni funcţional. M-am gândit şi la nişte măsuri pentru a nu-l încărca inutil şi anume să nu mai existe raportare lunară, trimestrială, anuală, să existe doar activitatea zilnică, în momentul în care ai plecat din cabinet sau s-a încheiat ziua s-a încheiat şi raportarea, deci se trimite în sistem în timp real”, a declarat preşedintele CNAS.

Ciurchea a mai afirmat că nu se poate spune că sistemul sanitar nu s-a schimbat deloc.

„S-a schimbat foarte mult, dacă ne gândim în urmă cu cinci ani cum arăta, cât era bugetul atunci, cât este bugetul acum, iar pentru anul viitor am gândit un buget care să fie cu 25% mai mare decât actualul buget”, a adăugat preşedintele CNAS. AGERPRES