Parlamentul va reîntoarce în bugetul de stat 16 mln de lei din economii

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul a economist în 2019 circa 20 de milioane de lei. Din aceste economii se preconizează achiziționarea a patru mașini noi și tehnică IT. Anunţul a fot făcut marți, 29 octombrie, într-o conferinţă de presă de secretarul general al Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu, care a adăugat că tot în anul curent legislativul va reîntoarce în bugetul de stat 16 mln lei, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, în ultima perioadă, secretariatul a optimizat cheltuielile legislativului, astfel fiind economisite peste 20 mln de lei. “Economii s-au făcut la achiziţia de softuri, la procurarea de combustibil şi din contul deplasărilor. Am economisit, deoarece înţelegem în ce stare deplorabilă este bugetul”, a spus Albu.

El a menționat că secretariatul va economisi în anul curent şi la încălzirea garajului parlamentului pentru care se plătea anual peste 1 mln de lei.

Secretarul general al Parlamentului a remarcat că din economii instituţia intenţionează să achiziţioneze patru mașini noi și tehnică IT. “Caietul de sarcini pentru achiziţii ale autoturismelor a fost făcut urmând ca să fie aleasă cea mai bună ofertă“, a relevat Albu.

El a precizat că, în prezent, în garajul parlamentului sunt 57 de unități de transport, dintre care doar 40 sunt folosite pentru deservirea deputaților, secretariatului și a delegațiilor oficiale. Dintre acestea doar 10 au o perioadă de exploatare mai mică de șapte ani. “Am propus conducerii parlamentului să fie scoase la licitație 18 dintre aceste automobile, 12 dintre care sunt de marca BMW, produse în 1997. Pentru cele 12 mașini, pe parcursul anilor 2013-2018, au fost cheltuite 2 milioane de lei numai pentru reparații”, a menţionat Albu.

Conform sursei citate, sunt necesare investiţii şi la capitolul dotării cu calculatoare a instituţiei. Din cele 610 calculatoare, 252 de unități sunt exploatate mai mult de 7 ani.

Pentru 2019, din bugetul de stat au fost prevăzuţi 169 769,8 mii lei pentru cheltuielile legislativului.