Preşedintele R. Moldova a dispus crearea unui Consiliu de experţi care să analizeze reforma sistemului justiţiei
Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Şeful statului Igor Dodon a anunţat miercuri, 30 octombrie, că a dispus crearea unui Consiliu de experți de talie națională și internațională care să analizeze reforma sistemului justiţiei. Consiliul va activa pe lângă Președinte şi va expertiza legile din domeniul justiţiei care vor parveni la promulgare, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, reforma justiției constituie prioritatea de bază a guvernării, iar activitatea judecătorilor și procurorilor în interesul statului și al cetățenilor este condiția principală pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova.
“Nu mai putem tolera printre judecători și procurori oameni corupți, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecți ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului și averii cetățenilor. Nu putem implementa o reformă reală fără reformarea din talpă a actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), care a fost unul din elementele de bază ale statului capturat. Greșesc cei care consideră că, atrăgând de partea lor judecători suspectați de corupție sau așa numiții “baroni ai sistemului judecătoresc”, vor progresa în reformarea justiției. Toți trebuie sa plece, iar sistemul trebuie purificat din talpă”, a opinat Dodon.
El a adăugat că guvernarea trebuie să le ofere tinerilor judecători, onești și devotați profesiei, posibilitatea să schimbe lucrurile în sistem, să edifice o justiție în serviciul țării și al poporului.
Şeful statului a salut decizia mai multor judecători de a lua act de apelul său de a aștepta perfecționarea cadrului normativ ce ține de alegerea noilor membri ai CSM. „Sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist și calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului”, a opinat Dodon.
Reforma justiţiei a fost pusă în discuţie astăzi şi la Parlament. Speakerul Zinaida Greceanîi a discutat subiectul în cadrul unei întrevederi cu un grup de tineri judecători. Magistraţii au reclamat nevoia stringentă de schimbări în sistem şi au anunțat susținerea și deschiderea pentru reforma justiției care trebuie să ducă la edificarea unei justiții independente și corecte. Urmare a discuțiilor cu judecătorii, s-a decis crearea unui grup parlamentar de comunicare cu reprezentanții puterii judecătorești.
Actualul complet al CSM a fost revocat din funcţii de Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie. Membrii CSM nu recunosc decizia adunării şi activează în continuare.