UN VACCIN EXPERIMENTAL ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI AR PUTEA SALVA MILIOANE DE VIEȚI

Un vaccin experimental împotriva tuberculozei este parțial eficient în a împiedica forma latentă a infecției să progreseze către boala activă. Dacă rezultatele se confirmă pe eșantioane mai mare, tratamentul ar putea salva milioane de vieți.

Potrivit oamenilor de știință reuniți la o conferință în India, această reuşită medicală ar putea reprezenta o descoperire revoluţionară în lupta pe care cercetătorii o duc împotriva celei mai letale boli infecţioase din lume.

Noul vaccin a fost testat în 11 zone din Kenya, Africa de Sud şi Zambia pe un eşantion total de peste 3.500 de adulţi seronegativi, dar care prezentau forme latente ale infecţiei cu tuberculoză, a precizat compania producătoare.

Jumătate dintre voluntari au primit două doze cu vaccin, iar ceilalţi au primit injecţii cu un placebo. Treisprezece oameni din grupul de persoane care au fost vaccinate şi 26 de persoane din grupul placebo au dezvoltat forme active de tuberculoză.

Rezultatele finale au fost în concordanţă cu analizele primare, la care s-a ajuns după doi ani de monitorizare a voluntarilor şi publicate în 2018.

„Suntem încă o dată prudenţi, dar încântaţi, pentru că ne aflăm aproape de un vaccin împotriva tuberculozei”, a declarat Paula Fujiwara, director ştiinţific al Uniunii Internaţionale Împotriva Tuberculozei şi a Bolilor Pulmonare, care a organizat conferinţa.

Experţii consideră că va fi nevoie de realizarea unor teste suplimentare pentru a confirma această reuşită medicală şi în rândul altor populaţii, iar noul vaccin se află încă la câţiva ani distanţă de momentul în care va putea fi comercializat.

Aproximativ 1,5 milioane de oameni mor din cauza tuberculozei în fiecare an pe plan mondial, ceea ce înseamnă că până şi un vaccin ce are doar un succes parţial ar putea avea un impact major în limitarea acestei maladii.

Incidența cazurilor de tuberculoză în România, în scădere

Între 11.000 și 15.000 de cazuri de tuberculoză s-au înregistrat în România în 2018, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta înseamnă o incidență cuprinsă între 58 și 79 la 100.000 de locuitori. Incidența este în scădere în țara noastră.

Incidența tuberculozei rezistente și multidrog rezistente a fost cuprinsă între 2,9 și 4,5 la 100.000 de locuitori. Mortalitatea în rândul persoanelor cu tuberculoză infectate cu HIV a fost de 4,4 la 100.000.