MEDICAMENTELE HOMEOPATE, PE LISTA NEAGRĂ A AUTORITĂȚILOR AMERICANE

Agenția Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a lansat un nou avertisment cu privire la remediile pe bază de plante, în contextul în care industria homeopată, cu produse în valoare de mai multe miliarde de dolari, continuă să se dezvolte. Astfel, autoritățile americane au transmis că multe medicamente din această categorie sunt obținute din otrăvuri cunoscute și au potențialul de a provoca probleme de sănătate permanente.

Acuzațiile fac parte din cele mai recente recomandări de sănătate emise de FDA, care au luat ca țintă unele medicamente care pretind că vindecă o serie de boli.

Într-un document oficial, FDA a anunțat că aceste tratamente sunt „făcute dintr-o gamă largă de substanțe, inclusiv ingrediente derivate din plante, surse umane sau surse animale sănătoase sau bolnave, minerale și substanțe chimice, inclusiv otrăvuri cunoscute”. „Aceste produse au potențialul de a provoca probleme de sănătate semnificative și chiar permanente, dacă sunt fabricate greșit sau dacă sunt comercializate ca tratamente substitutive pentru boli și afecțiuni grave sau care pot pune viața în pericol”, a explicat FDA.

Tratamentele homeopatice, contraindicate pentru afecțiunile grave

Potrivit unor estimări, o treime dintre adulții din SUA folosesc remedii neprobate, dintre care unele susțin că vindecă autismul. Homeopatia este o practică veche de 220 de ani care utilizează substanțe extrem de diluate, cum ar fi plantele sau țesutul animal, despre care specialiștii susțin că încurajează organismul să se vindece, scrie Daily Mail.

Aceste produse sunt adesea comercializate ca leacuri miraculoase și sunt disponibile pe scară largă online și în magazinele de sănătate.

În 2017, FDA a emis un proiect de document de orientare care explică riscul acestor tratamente. Dar, pe măsură ce piața homeopatiei a continuat să crească cu o cincime în fiecare an, autoritățile de reglementare au considerat că este necesar să revizuiască recomandările.

Noul ghid detaliază ce categorii de produse homeopate prezintă un risc mai mare pentru sănătatea publică și specifică, de asemenea, care ingrediente anume și ce metode de consum ar putea cauza probleme de sănătate. Acestea includ medicamente care conțin agenți patogeni sau substanțe chimice toxice și medicamente care sunt  și care „ocolesc apărarea naturală a organismului”.

FDA avertizează, de asemenea, să nu fie folosite remediile care pretind că tratează boli grave sau care pot pune viața în pericol, precum cancerul.

De asemenea, autoritatea de reglementare sfătuiește persoanele „vulnerabile” precum copiii și vârstnicii să se îndepărteze de aceste medicamente, deoarece sistemul lor imunitar poate fi prea slab pentru a combate ingredientele dăunătoare. În plus, FDA a transmis peste 10 scrisori de avertizare către producătorii de medicamente homeopate. Potrivit FDA, aceste companii au colaborat pentru a produce și a ambala picături pentru ochi în condiții non-sterile, ceea ce ar putea provoca infecții oculare grave. FDA a încurajat, de asemenea, consumatorii și medicii să raporteze orice efecte adverse sau probleme provocate de produsele homeopate.