OMS: BOLILE NETRANSMISIBILE OMOARĂ 41 DE MILIOANE DE OAMENI PE AN
Bolile netransmisibile – precum afecțiunile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, cancerul sau diabetul – omoară 41 de milioane de oameni pe an, iar accidentele rutiere ucid 1,35 milioane. Este semnalul de alarmă lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a publicat un raport prin care le propune edililor și administratorilor orașelor o serie de instrumente pentru a reduce numărul acestor decese, precum și al celor provocate de accidente rutiere.
”Mai multe de jumătate dintre oameni trăiesc în prezent în orașe, iar numărul este în creștere”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”Administratorii orașelor iau decizii care afectează sănătatea de miliarde (de oameni – n.r.), iar pentru ca orașele să înflorească, toată lumea are nevoie de acces la servicii care să le îmbunătățească sănătatea – transport public, spații exterioare sigure, curate și atractive, mâncare sănătoasă și, bineînțeles, servicii medicale accesibile”, a adăugat el.
Raportul OMS, ”Puterea orașelor: combaterea bolilor netransmisibile și a rănirilor provocate de accidente rutiere”, este orientat către primari, oficiali locali și către toți cei care iau parte la stabilirea politicilor locale.
Acesta subliniază zonele-cheie unde autoritățile pot lupta împotriva principalilor factori care duc la boli netransmisibile, precum consumul de tutun, poluarea atmosferică, alimentația nepotrivită sau lipsa de exercițiu.
”Prin replicarea celor mai eficiente măsuri la nivel global, putem salva milioane de vieți”, a declarat Ambasadorul global al OMS pentru boli netransmisibile, fostul primar al New orkului Michael Bloomberg.
”Depunem eforturi pentru a le atrage atenția liderilor orașelor și factorilor de decizie asupra câștigurilor reale care pot fi obținute când sunt implementate programe eficiente”, a adăugat el.
De la măsuri antifumat din Beijing și Bogor, la un sistem de bike-sharing la Fortaleza și la măsuri pentru a crea străzi pe care să meargă bătrânii în siguranță, la New York (ceea ce a redus cu 16% numărul deceselor în rândul pietonilor în vârstă), raportul vizează să împărtășească experiențele între responsabili locali.
Dintre cele 19 studii de caz citate, 15 sunt din țări în curs de dezvoltare, unde se înregistrează 85% dintre decesele premature în rândul adulților prin boli netransmisibile, precum și 90% dintre decesele în accidente rutiere.
Peste 90% din creșterea populației urbane în viitor va fi în țările cu venituri mici și medii, iar șapte dintre cele mai mari 10 orașe din lume sunt în țări în curs de dezvoltare.