CANCERUL DE PIELE, PROVOCAT DE CELULELE DIN FOLICULII DE PĂR, ARATĂ UN STUDIU

Unele dintre cele mai periculoase cancere ale pielii se pot declanșa în celulele stem care dau culoare părului și au mai degrabă originea în foliculii de păr decât în ​​straturile de piele, arată rezultatele unui nou studiu.

Foliculii de păr sunt organe complexe care se află în straturile pielii. Acolo, celulele imature care produc pigmenți dezvoltă modificări genetice cauzatoare de cancer, iar într-o a doua etapă, sunt expuse semnalelor normale de creștere a părului, spun autorii studiului.

În trecut s-a susținut că radiațiile ultraviolete au fost un factor de risc major pentru melanom, dar informațiile actuale arată că factorii declanșatori sunt întotdeauna în foliculii normali.

Noul studiu, publicat online în Nature Communications, arată că, spre deosebire de celulele normale, celulele stem pigmentare canceroase migrează în afara foliculilor declanșând melanomele pe pielea din apropiere înainte de a se răspândi mai adânc. Studiul a fost efectuat la șoareci modificați genetic, rezultatele fiind confirmate la probele de țesut uman.

„Prin confirmarea faptului că celulele oncogene pigmentare din foliculii de păr sunt un factor declanșator al melanomului, avem o mai bună înțelegere a biologiei acestui cancer și idei noi despre cum să îl combatem”, a declarat autorul studiului, dr. Mayumi Ito Suzuki, profesor asociat în cadrul departamentului de dermatologie de la NYU School of Medicine, potrivit Medical Xpress.

Noul studiu vizează celulele stem care se maturizează în melanocite, celule care formează melanina pigmentului proteic, care protejează pielea prin absorbția unei părți din razele ultraviolete, care dăunează ADN-ului.

Sursa:www.sanatateatv.ro