România se confruntă cu „o serie de prejudecăţi şi stereotipuri faţă de femei”

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat că România se confruntă cu „o serie de prejudecăţi şi stereotipuri faţă de femei” şi că, fără respectarea demnităţii umane şi egalitate de gen, nu se poate vorbi despre un grad rezonabil de democraţie într-un stat.

„România se confruntă cu o serie de prejudecăţi şi stereotipuri faţă de femei, fie că vorbim despre un sexism negativ, adică femeia nu e potrivită în funcţii de conducere, de putere, de regulă acolo unde se distribuie resursele sau femeia e gingaşă şi ar fi potrivită pentru anumite profesii, mai ales educaţie sau zona de sănătate, dar ambele sexisme au acelaşi scop – să păstreze femeia în roluri tradiţionale (…) fără respectarea demnităţii umane şi egalitate de gen nu putem să vorbim de un grad rezonabil de democraţie înt-un stat, într-o societate”, a spus Asztalos Csaba la simpozionul „Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi: O valoare contemporană”, care a avut loc la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL).

Potrivit preşedintelui CNCD, se înregistrează o serie de provocări privind reprezentarea politică a femeilor.

„Avem o serie de provocări în reprezentarea politică, nu stăm bine mai deloc. Avem o serie de probleme cu privire la egalitatea în accesul la educaţie, deşi şi noi, statistic, avem femei cu studii superioare mai multe ca număr decât bărbaţii, totuşi accesul în diferite funcţii şi în zona academică încă este departe de principiul egalităţii şi al nediscriminării. Avem o problemă reală în accesul la servicii, mai ales accesul la servicii de sănătate (…), în zona accesului la muncă, din nou vârstă şi gen sunt două criterii care sunt extrem de prezente”, a adăugat Asztalos Csaba.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Ambasadorul Republicii Tunisiene la Bucureşti, Raja Jhinaoui Ben Ali, a spus că alegerea Tunisiei drept capitală a femeii arabe 2018-2019 ori alegerea Tunisiei drept capitală internaţională a egalităţii de gen 2019 arată o recunoaştere a eforturilor acestui stat în materie de promovare a drepturilor femeii.

„În acest sens, emanciparea femeii şi instituirea egalităţii de gen în Tunisia reprezintă o alegere politică începută cu mult timp în urmă. Este o muncă de lungă durată pe care Tunisia a început-o încă din momentul declarării independenţei, odată cu adoptarea Codului Statutului Personal în 1956”, a declarat ambasadorul.

Potrivit acestuia, femeile tunisiene continuă să se implice în construcţia unui nou model de guvernare bazat pe democraţia participativă şi se pregătesc să participe activ la primele alegeri locale de după Revoluţie, cu o nouă lege electorală în care paritatea este atât pe verticală, cât şi pe orizontală.

Ambasadorul a felicitat România pentru importanţa pe care o acordă prezenţei femeilor în viaţa publică.


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a spus că mass-media joacă un rol unic şi important în conturarea unei societăţi în care bărbaţii şi femeile se bucură de drepturi egale.

„Creşterea conştientizării juridice a femeilor este importantă pentru crearea unei societăţi egalitare. Acest lucru este atins prin mai multe mijloace, inclusiv psihologice, sociale, economice, filosofice, conştientizarea drepturilor omului, politice. Rolul mass-media este important pentru a avea succes în toate domeniile menţionate. Mass-media poate promova şi accelera reformele în curs sau, dimpotrivă, poate împiedica implementarea acestora”, a afirmat Claudia Nicolae.

Directorul general al AGERPRES a vorbit şi despre imaginea femeilor în mass media.

„Imaginile media ale femeilor au devenit un subiect de critică în studiile feministe ale mass-media începând cu anii 1960, când Betty Friedan în cartea sa intitulată „The Feminine Mystique” (1963) a dezvăluit şi a criticat imaginea unei femei ideale în America postbelică. Friedan numea această imagine „eroina gospodină fericită”, a precizat Claudia Nicolae.

Potrivit acesteia, „mass-media şi social media au puterea de a transmite mesaje şi imagini ale lumii”.

„Nu sunt pur şi simplu oglinzi ale lumii, ci sunt formatori activi ai percepţiilor şi ideilor. Ele modelează atitudinile culturale şi sociale, au impact asupra politicii şi politicii publice”, a subliniat Claudia Nicolae.


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Ahmed Harrati, vicepreşedinte al Centrului Cultural European Româno Pan Arab (CCERPA), a afirmat că statul trebuie să asigure cadrul juridic şi legislativ prin investiţii în infrastructură şi politici publice care să garanteze suportul pentru persoanele defavorizate în vederea creşterii şanselor acestora la incluziunea socială. „Putem spune că egalitatea de şanse e strâns legată de conceptele de democraţie şi de dezvoltarea durabilă”, a declarat Harrati.

Carmen Niculescu, reprezentantă a Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a afirmat că promovarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi integrarea perspectivei de gen în toate domeniile reprezintă o prioritate actuală şi continuă a Guvernului, care se reflectă ca principiu transversal în măsurile efective prevăzute în programul de guvernare pentru perioada 2018-2021.

„Referitor la prezenţa femeilor în managementul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti – dacă în 2015 femeile deţineau o pondere de 15% din totalul membrilor consiliilor de administraţie ai companiilor listate la bursă, din cele 70 de companii analizate, 50 de femei se regăseau în consiliile de administraţie în 2015, dar în 2017 numărul reprezentării feminine în rândul membrilor consiliilor de administraţie a scăzut, procentul de reprezentare feminină ajungând la 11 procente”, a menţionat Niculescu.


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Helene Roos, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Franceze în România, a vorbit despre asociaţia „Femmes et diplomatie” creată în 2008 la Paris şi despre lupta împotriva stereotipurilor legate de sex, iar preotul asistent universitar Valentin Ilie despre egalitatea dintre bărbaţi şi femei din perspectivă creştină.


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Mohamed Ketata, director regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei – Europa Centrală şi Orientală, a spus că egalitatea de şanse este o valoare francofonă, iar Raluca Stănescu, doctor psiholog în cadrul DGASMB, a afirmat că violenţa domestică se regăseşte în toate tipurile de medii sociale şi nu ţine cont de gen şi vârstă.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


„Evenimentul se doreşte a deveni o tradiţie a institutului şi anume o serie de dezbateri despre Levant”, a declarat directorul general al ISACCL, Luiza Niţă.

La simpozion a fost prezent şi Dirar Kutaini, preşedintele CCERPA. AGERPRES