DEPENDENȚA DE DROGURI, TRATATĂ CU AJUTORUL UNEI PROCEDURI CARE E FOLOSITĂ ÎN CAZURILE DE EPILEPSIE SAU BOALA PARKINSON

Patru americani cu o dependență severă de droguri vor fi tratați cu ajutorul unei proceduri experimentale, folosită până acum doar pentru pacienții afectați de boala Parkinson, de epilepsie sau de tulburarea obsesiv-compulsivă. Tratamentul, folosit în premieră în acest scop, constă în introducerea unor implanturi în creier, în zona care controlează dependența, astfel încât să fie reduse poftele pacienților. Aceștia vor fi apoi supravegheați timp de doi ani, de o echipă complexă, formată din medici, psihologi, dar și din experți în dependență. 

Ce înseamnă implanturile în creier

Tratamentul constă în introducerea unui electrod de 1 milimetru în zona specifică a creierului care reglează impulsurile precum dependența și autocontrolul. Apoi, o baterie este apoi introdusă sub claviculă, iar activitatea creierului va fi monitorizată de la distanță de echipa de medici, psihologi și experți în dependență pentru a vedea dacă poftele revin.  

„Acest tratament este folosit în cazul pacienților la care nu au funcționat alte terapii, fie medicamentoase, comportamentale și intervenții sociale. Este un proces foarte riguros, cu supraveghere din partea eticienilor și a autorităților de reglementare și a multor alte organe de conducere”, a explicat doctorul Ali Rezai, cel care a efectuat procedura, pentru BBC.  

Procesul numit stimulare profundă a creierului (DBS) a fost aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite pentru tratarea unei serii de afecțiuni, inclusiv boala Parkinson, epilepsia și tulburarea obsesiv-compulsivă. Aceasta este, însă, prima oară când această procedură a fost aprobată pentru a trata dependența de droguri. La nivel mondial, aproximativ 180.000 de oameni au implanturi cerebrale.

Implanturile în creier, o tehnologie interesantă pentru marile companii

La începutul anului, specialiștii britanici din domeniul medical și-au exprimat îngrijorarea după ce Facebook și compania Neuralink a lui Elon Musk au anunțat studii cu obiectivul de a produce apoi produse comerciale. Neuralink a cerut aprobarea pentru a începe studiile clinice pe oameni, cu electrozii inserați în creierul pacienților cu paralizie.Iar Facebook vrea să dezvolte un produs care poate transcrie cuvinte la un ritm de 100 de cuvinte pe minut, doar gândindu-le.  

Medicii avertizează însă că această tehnologie nu ar trebui folosită pe scară largă. „Când vine vorba de aplicații, tehnologia trebuie să fie puternic reglementată. Nu este ca și cum îți faci un vaccin gripal sau un tatuaj. Chirurgia are riscuri inerente și nu este banală. Procedura aceasta este doar pentru cei cu boli cronice, în cazul cărora nu au funcționat celelalte tratamente și au rămas fără alte speranțe”, a încheiat Ali Rezai.