Orban: Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost unul fără probleme, bine organizat

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost unul fără probleme, bine organizat, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

Acesta s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Autorităţii Electorale Permanente pentru a analiza modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale în turul întâi şi a fi evaluate măsurile necesare pentru turul al doilea.

„Am ţinut să facem această analiză. În primul rând vreau să vă felicit, chiar au fost nişte alegeri fără probleme, alegeri bine organizate, în care au fost incidente minore, atât în plan intern, cât şi în diaspora. Totul a funcţionat bine”, a spus Orban, la începutul întâlnirii.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a menţionat că în diaspora nu au fost probleme, iar premierul a subliniat că românii care trăiesc în afara graniţelor ţării au fost ”uimiţi” că au putut vota fără să stea la cozi.

„Voiam să vă spun că foarte mulţi care au venit la vot, după aia au povestit, inclusiv mie mi-au povestit, că au fost uimiţi complet că pot să voteze într-un mod uman, într-un minut, că nu au stat la cozi. Cred că e o reparaţie morală firească pe care trebuia să o facem către fraţii noştri, că şi românii din diaspora sunt români şi trebuie să avem grijă de respectarea drepturilor lor, să asigurăm condiţii cât se poate de optime de a-şi putea exercita dreptul de vot. La Interne am văzut mobilizarea, intervenţiile rapide, m-aţi şi uimit cu centrul de comandă. (…) Vreau să stabilim detaliile pentru pregătirea turului doi, pentru că e important să fim la fel de atenţi, de mobilizaţi, să asigurăm o corectitudine exemplară şi toate procedurile să se desfăşoare în baza legii şi în conformitate cu standardele înalte ale democraţiei”, a arătat Orban. AGERPRES