SCHIMBAREA LA FAȚĂ

Doar în România se putea întâmpla ceea ce s-a întâmplat după primul tur al alegerilor prezidențiale. Românii continuă să se prezinte lumii ca fiind poporul imprevizibililor, lipsit de complexe și mai ales lipsit de profunzime. Românii din diaspora au cerut să fie tratați cum sunt tratate minoritățile naționale în țară, să fie discriminați pozitiv, câștigând astfel trei zile de vot, la foc automat, dar și un număr dublu de secții de votare, față de ultimele alegeri prezidențiale. Nu putem să ignorăm o altă prevedere care poate să țină secțiile de votare deschise până la miezul nopții, acolo unde mai există alegători care nu au votat încă, la ora 21, pe 10.11.2019.

Din cei peste patru milioane de români care au ales ”străinătatea” pentru a-și salva destinul, au venit la vot în jur de 7%. Puțin, foarte puțini! Iată că, după țipete și istericale, alimentate de cei care se luptau în țară la baionete, s-a dovedit încă o dată că atunci când măsurile sunt luate pompieristic, doar incendiile se pot stinge, fără a se câștiga ceva în măreție, în profunzime.

Nu aș vrea să fiu cârcotaș, transformându-mă într-un vânător crâncen de gafe, considerate până la un moment dat, impardonabile, greu de evitat, chiar firești, atunci când încărcătura emoțională nu le recomandă ca fiind decisive mistificării rezultatului.

Cred că avem nevoie de modificări, care să ne scoată din blocajul convențional al încremenirii în timp, indiferent de dezvoltarea noastră ca popor supus progresului, cel puțin. Nu mai folosim căruța, caleașca sau pur și simplu calul, în deplasările noastre după ieșirea din casă, nu mai folosim abacul în calculele care ne țin evidența financiară, cum nu mai întrebuințăm nici sumanul atunci când decidem să mai trecem printr-o iarnă anunţată a fi insuportabil de geroasă. O altă cucerire, ale căror efecte devin astăzi greu de controlat, ne surprinde pe picior greșit sau pe un salt înainte, fără ca noi să fi făcut ceva. Dintr-o dată începem să primim informații după informații, greu de explicat sau, mai precis, greu de crezut. Astfel, suntem puși în situația de a avea pe țară rezultatele de la urnele de vot în timp real, dar nu într-o secție de votare anume, ci pur și simplu la nivelul Biroului Electoral Central. Ceea ce nu eram în stare să cunoaștem, decât după câteva zile postelectorale, astăzi, știm că la ora H au votat în toată țara 42,19%, alegători divizați pe zone din țară, pe județe, localități, cartiere și, de ce nu, blocuri și scări de bloc, apartamente. Promovând pozitiv această informație este timpul să ne aşteptăm la aflarea tot în timp real a modului în care țara votează, înainte chiar să știe fiecare român cum va vota! Chiar dacă o astfel de afirmație este din rândul celor ”prea de tot”, prea din cale afară, după felul în care se mișcă astăzi tehnologia informației, nu ar trebui să spunem că așa ceva nu se va întâmpla niciodată.

Suntem aceeași români ambițioși sau lipsiți de inițiative, aceeași cetățeni timorați participanți la vot, atunci când de ei va depinde imediatul ”mâine”, șansa fiecăruia de a se simți și bine în țara lor, de a nu-și dori să plece din țară, doar pentru a fi luați și ei în seamă. 

De această dată, la alegerile prezidențiale ale anului 2019, vedeta a mai fost câștigătorul primului tur, cât mai ales bătălia care se dă pentru intrarea în turul II, pentru candidatul care a tras după el grupul celor patru candidați, cu șanse aproape egale. 

Bătălia s-a dat între candidații la prezidențiale, ale căror partide au avut o organizare în teritoriu la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, cartierelor, verificate și probate în ultimii 30 de ani, în toate confruntările politice pe care perioada postdecembristă au fost produse.

Trebuie să ținem cont că acel 7%, oferit de diasporă, va fi procentul care contează pentru candidații aflați în primele trei locuri și care va face diferența în fixarea candiatului pe locul II, loc care îi permite deja să-și scrie marea confruntare cu Klaus Werner Iohannis, supranumit deja și ”greu de învins”. Dar istoria mai păstrează în memorie lupta lui David cu Goliat, în urma căreia spaima israeliților, uriașul Goliat, a fost învins de către tinerelul David, unsul lui Yehova.

Am ajuns astăzi să constatăm că cele patru milioane de români plecați în străinătate au ajuns să decidă pentru cele 15 milioane de români rămași acasă. Poate este bine, este rău, aceasta-i o întrebare la care va trebui să răspundem și mai ales să corectăm anomalia.

Nu cred că vorbim despre un nou început, cât mai ales acum vorbim despre cum va evolua sau regresa România în anul 2020, an puternic electoral, în care românii de dincolo de hotarele nu se vor mai amesteca direct în felul în care românii au dreptul să trăiască în țara lor.

Klaus Werner Iohannis intră netulburat, confortabil cu 39% în turul II, acolo unde va fi nevoit să se confrunte cu Viorica Vasilica Dăncilă 22,5% sau cu Dan Barna 16.4% pe care diaspora ar trebui să-l ajute, să-i garanteze schimbarea la față a clasei politice dâmbovițene.

Va fi un tur II cu un măcel programat de Klaus Werner Iohannis care a dat cu mucii în fasole felicitându-l pe Ludovic Orban pentru modul exemplar de organizare a acestor alegeri (sic!) Alo, alo, nu avem prin apropiere un traducător în limbă germană? Alegerile au fost organizate de guvernul Dăncilă, atâta timp cât guvernul Orban încă nu a învățat pe unde se deschide ușa!

ADI CRISTI