Importurile europene de produse alimentare care provin din teritoriile ocupate de Israel trebuie să aibă menţionate pe etichete teritoriul de origine

Importurile europene de produse alimentare care provin din teritoriile ocupate de Israel trebuie să aibă menţionate pe etichete teritoriul de origine ca atare, conform unei decizii luate marţi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmit AFP şi dpa.

La baza acestei decizii se află o hotărâre contestată luată de Ministerul Economiei francez care solicitase o etichetare diferenţiată a produselor provenite din teritoriile ocupate de Israel, aplicând regulamentul european.

Contestaţia a fost depusă de o organizaţie evreiască şi de un producător de vinuri.

Potrivit decizie CJUE, simpla menţionare a originii bunurilor drept statul Israel, când în realitate ele provin dintr-un teritoriu ocupat, ar putea să-i facă să creadă pe consumatori că Israelul ”este prezent în teritoriile respective ca o putere de ocupaţie şi nu ca o entitate suverană”.

Datele despre produs trebuie să le permită consumatorilor să facă alegeri informate în legătură ”nu doar cu consideraţii de sănătate, economice, ecologice şi sociale, ci şi etice” şi să respecte dreptul internaţional, explică CJUE într-o declaraţie.

Cazul se va întoarce acum la instanţele franceze pentru o decizie finală, în concordanţă cu verdictul CJUE. AGERPRE