BasarabiaExterneFeatured

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moţiune de cenzură

Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniştri condus de premierul Maia Sandu a fost demis astăzi prin moţiune de cenzură. Pentru demiterea executivului au votat 63 de deputaţi PSRM şi PDM. Parlamentarii din Partidul ŞOR s-au abţinut, comunică MOLDPRES.

Înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură, Premierul Maia Sandu a ținut un discurs în fața deputaților, în care a trecut în revistă realizările Cabinetului de miniştri în cele cinci luni de activitate şi a făcut o sinteză a situaţiei politice create. Ea le-a cerut deputaţilor să fie corecţi în decizii şi să nu judece acţiunile executivului prin prisma unor interese înguste.

Şeful Guvernului a specificat că moțiunea depusă de PSRM se bazează pe informaţii eronate, iar situaţia economică din ţară nu s-a înrăutăţit în ultima perioadă. „Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție”, a opinat Maia Sandu.

„Ne-am apucat de lucru imediat și am îndeplinit în două luni toate angajamentele de finanțare externă pe care precedenții nu le-au îndeplinit în 3 ani. Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste două miliarde de lei. Acești bani au fost acordați de partenerii internaționali pentru cetățenii Moldovei, cu încredere că Guvernul îi va administra corect și transparent”, a spus Sandu.

Ea a adăugat că dacă executivul va fi demis, ar putea fi oprite finanţările promise de partenerii de dezvoltare. „Ați fi preferat un Guvern docil, orb la scheme. Vă sperie un Guvern care acționează, de ce ați vrea să scăpați de noi? Nu v-aţi săturat de scheme? Nu va place justiţia liberală, ci preferaţi averile”, a conchis Sandu.

După discurs, timp de aproximativ o oră Premierul a răspuns la întrebările deputaţilor. Ulterior, preşedinţii de fracţiuni au avut luări de cuvânt.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost înregistrată vineri, 8 noiembrie, în Parlament de fracţiunea PSRM. Atunci socialiştii s-au arătat nemulţumiţi că executivul a modificat regulile de numire a procurorului general prin procedura de asumare a răspunderii, fără a-i consulta.

Pe tot parcursul şedinţei plenare în care a fost discutată moţiunea, în faţa clădirii Parlamentului mai mulţi simpatizanţi ai blocului ACUM au manifestat în susţinerea Guvernului.

Pe parcursul celor 28 de ani de independenţă, trei Guverne au căzut în urma votului de neîncredere: Cabinetul condus de premierul Ion Sturza, Guvernul condus de Vlad Filat și Guvernul condus de Valeriu Streleț.

Related Articles

Back to top button