Breaking News

Profesorul francez Roger Chartier a primit distincţia Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti

Profesorul francez Roger Chartier, unul dintre cei mai mari specialişti contemporani în istorie culturală, cadru didactic emerit la College de France, a primit, marţi, distincţia Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti pentru întreaga sa activitate didactică şi ştiinţifică.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept, în prezenţa a numeroase cadre didactice şi a studenţilor.

Prin acordarea, la propunerea Facultăţii de Istorie, a acestui titlu, Universitatea din Bucureşti onorează o personalitate prestigioasă a comunităţii ştiinţifice internaţionale, care a marcat în mod semnificativ domeniul istoriei culturale şi al istoriei în general.

„Opera lui Roger Chartier se situează la confluenţa dintre ştiinţele socio-umane, precum istoria, filologia, sociologia, filosofia. Nu întâmplător, Michel de Certeau, Louis Marin, Pierre Bourdieu ori Michel Foucault se regăsesc printre eroii şi coautorii unor studii, interviuri, volume, alături de Roger Chartier; iar această operă a fost în aceiaşi termeni receptată în spaţiul anglo-saxon sau cel sud-american ori în extremul orient”, a menţionat, în Laudatio, prof. univ. dr. Laurenţiu Vlad, prorector al Universităţii din Bucureşti.

El a evidenţiat contribuţiile profesorului Roger Chartier „în direcţia istoriei cărţii, a bibliotecilor, a culturii”, manifestate „nu în sensul clasic al demersului ştiinţific, ci mai degrabă prin stăruinţa asupra practicilor diverse ale lecturii şi scriiturii”.

La rândul său, profesorul Roger Chartier a trecut în revistă parcursul formării sale intelectuale, care coincide cu o istorie a domeniului pe care îl reprezintă. Distinsul universitar francez a amintit, alături de numeroase personalităţi ale istoriografiei internaţionale, numele istoricului român Alexandru Duţu.

„Acest test autobiografic fără ‘eu’ poate fi paradoxal în circumstanţele de astăzi. El intenţionează să arate că parcursurile sau meritele individuale sunt întotdeauna înscrise în constrângeri colective şi că activitatea istoricilor trebuie să facă obiectul categoriilor pe care ei înşişi le folosesc pentru a înţelege lucrările din trecut. Forţa lor singulară presupune întotdeauna condiţii comune de posibilitate. A vorbi despre tine este întotdeauna jenant, nepotrivit sau prezumptiv. Cum de mi se întâmplă asta? De ce aceste lucruri şi nu altele? Nu ştiu mai mult decât Figaro, personajul lui Beaumarchais. Coborârea în memorie prezintă întotdeauna riscul de a prelua subiectiv amintirile pentru descrierea obiectivă a ceea ce a fost. Am vrut să evit această capcană revenind la perioadele în care care m-a purtat munca mea de istoric – o meserie pe care generozitatea dvs. de azi o onorează”, a spus profesorul Roger Chartier.

Roger Chartier este autor, co-autor sau coordonator a zeci de volume şi sute de articole ştiinţifice în care a insistat asupra practicilor de lectură, a funcţionalităţii şi destinaţiei simbolice a cărţii tipărite, a scriiturii, a ideii de autor.

Multe dintre studiile pe care le-a publicat de-a lungul timpului au fost traduse în arabă, cehă, coreeană, engleză, estoniană, germană, italiană, japoneză, maghiară, olandeză, poloneză, portugheză, română, rusă, suedeză, turcă şi altele.

Pentru meritele sale ştiinţifice incontestabile şi pentru cercetarea inovativă în domeniul istoriei culturale şi al istoriei în general, Roger Chartier a fost onorat cu Legiunea de Onoare în grad de ofiţer (2002). AGERPRES