CĂRȚILE SE JOACĂ, NU SUNT ÎNCĂ FĂCUTE

O lamentabilă ironie vine să se așeze cu noi la masa, încercând să ne obișnuiască cu acel cor al bocitoarelor care ne scoate din morți și ne pune la masa, la acea masa a câștigătorului, chiar dacă, de această data, este vorba despre rating-ul televiziunilor implicate în afișarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur. Toate în comentariu propriu au fost cele mai accesate posturi de televiziune în același interval de timp 18.30 – 21.30. Toate, de la PRO TV, ANTENA 1, DIGI 24, România TV, Realitatea TV la Antena 3 au fost pe locul întâi, chiar dacă, luate în parte, fiecare, își reclamă singurătatea câștigătorului: Noi și după noi, Potopul! – sau se poate citi și…restul!
Această ambiție de a poza la linia de sosire cu holograma cupei mult visate, cu performanța de a fi cel mai active, cel mai dinamic și mai ales cel mai căutat post de televiziune, gândind că cel care deține primul informația, deține și șansa de a fi câștigător, a devenit un mod de viață, o șansă căutată sau inventată, în cele din urmă, a celor care se ocupă cu știrea de presă pe plaja credibilității asumate.
După mirajul construit în jurul aflării rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, cel care a adunat cât mai mulți telespectatori devine lider de piață, a urmat esența acestei întreceri cine a realizat acel exit poll cât mai apropiat de validarea rezultatelor procesului electoral.
Astfel lider al credibilității s-a dovedit a fi Antena 3, singurul post de televiziune care și-a asumat un rezultat de la exit-poll-ul publicat perfect valabil în marja sa de eroare. Institutul de sondare a opiniei publice CURS-Avangarde, de această data, și-a demonstrat profesionalismul.
În timp ce televiziunile generaliste și cele de știri erau ocupate cu aruncatul prafului în ochii telespectatorilor, adjudecându-și formal un paranoic loc câștigător, atunci când încearcă să demonstreze și ceea ce nu are cum să fie demonstrate, din lipsă de date reale, concrete, imbatabile, partidele politice lucrau de zor la noua campanie , privind turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, ce se va desfășura pe data de 24 noiembrie 2019.
Stafful lui Klaus Werner Iohannis rămâne reticent la o posibilă dezbatere a celor doi candidați calificaţi în turul al II -lea.
Actualul președinte nu este pregătit să participe la o confruntare greu de gestionat, mai ales când este vorba de o dezbatere cu o femeie greu de stăpânit. Klaus Werner Iohannis, pe cât de înalt este, pe atât de timid și ușor de speriat este, fiind practice lipsit de acea spontaneitate care i-ar putea da strălucire. Mai molcom, mai încet, mai apăsat, mai greu de fluidizat, Klaus Werner Iohannis dă semne de neadaptare într-o discuție liberă, în care ar trebui să-și gestioneze mai ales modul de a înțelege sensul cuvintelor și mai apoi de a le decodifica sensurile noi din surprinzătoare asocieri.
Șefii de campanie electorală ai lui Iohannis știu că o data scăpat din mână, din rigorile discursului programat, Klaus Werner Iohannis devine de nestăpânit, având cele mai mari șanse de a le scăpa din mâini, eșuând lamentabil în gardurile de prin împrejurimi.
Pentru ei este mult mai comod să-l știe în fața oamenilor atent selectați, în marea lor majoritate fani ai președintelui, chiar dacă mai scapă și câte un revoltat, care ar da totuși culoarea credibilității întregii scenetei de adulare prezidenţială.
Fuga de dezbatere îi poate cauza grave prejudicii, mai ales dacă contracandidatul său, Viorica Vasilica Dăncilă își va juca această nesperată carte. ”Cum, ea, proasta târgului, Viorica Vasilica Dăncilă să nu fie culcată la pământ, să nu simtă călcâiul pe aorta, să nu fie făcută una cu pământul, de către cel care se prezintă a fi luptătorul luminii cu vidra PSD? Unde s-a mai văzut acest tip de lașitate, în urma căreia ”generalul” lui Ludovic Orban să spele putina, să se ascundă prin scorburile adânci ale refuzului de a pune și mai ales de a răspunde la întrebări, altele decât cele citite stingher de pe prompter?
Unde să fie președintele poreclit a fi al românilor? Trebuie să recunoaștem că dacă Viorica Vasilica Dăncilă va juca rolul descoperirii, de această data asumate ironic:”sunt mai proastă decât mine” pusă în situația de a-l ridiculiza până la lacrimi pe Klaus Werner Iohannis, va fi o armă nimicitoare pentru cel care, bărbat măreț fiind, este pus în situația de a o lua la fugă la cel mai anemic țipăt sudist.
Atenție, trebuie să fim conştienţi că deocamdată cărțile se joacă, nu sunt făcute.
ADI CRISTI