Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Fracţiunile parlamentare demarează astăzi, 13 noiembrie, consultările pentru identificarea unui candidat la funcţia de premier. Deputaţii PSRM, ai blocului ACUM, PDM şi din Partidul ŞOR sunt aşteptaţi la Reşedinţa de stat pentru a discuta cu şeful statului, comunică MOLDPRES.
Deputaţi din blocul ACUM au anunţat că se vor întruni în dimineaţa zilei de astăzi într-o şedinţă pentru a decide dacă vor merge la consultări.
Ieri, Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat într-o conferinţă de presă că atât el, cât şi socialiştii optează pentru menţinerea coaliţiei de guvernare şi sunt gata să accepte un alt premier propus de blocul ACUM, în afară de Maia Sandu. „Ce avem în acest moment e o criză politică şi trebuie să găsim soluţii pentru ca aceasta să nu devină una socială şi economică. Dacă deputaţii ACUM nu vor accepta păstrarea coaliţiei, atunci voi veni personal cu soluţii pentru depăşirea crizei. Voi propune un premier profesionist din afara politicului şi un cabinet tehnocrat, nu vom mai admite miniştri ce nu cunosc realităţile din R. Moldova”, a opinat Dodon.
Ulterior, într-o emisiune de la postul public de televiziune Moldova 1, Igor Dodon, a spus că “dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi picat pentru inițiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, atunci executivul oricum ar fi plecat, pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalității, pentru probleme în economie”. El a specificat că miniştrii şi-au dorit demiterea, iar o altă alianţă decât cea cu blocul ACUM în actuala componenţă a legislativului este exclusă.
Astăzi, primii sunt aşteptaţi la consultări deputaţii socialişti. Întrevederea cu PSRM este programată pentru ora 10.00. Cei din blocul ACUM sunt invitaţi pentru ora 11.00, la prânz sunt chemaţi democraţii, iar la ora 13.00 la reşedinţă ar urma să vină deputaţii din Partidul ŞOR.
Cabinetul de miniştri condus de premierul Maia Sandu a fost demis, marți, 12 noiembrie, prin moţiune de cenzură. Pentru demiterea executivului au votat 63 de deputaţi PSRM şi PDM. Imediat după adoptarea moţiunii, Uniunea Europeană, România şi SUA au transmis mesaje pentru liderii politici de la Chişinău în care au reiterat necesitatea reformării justiţiei.
Mai mulţi comentatori politici le-au recomandat deputaţilor din blocul ACUM, dar şi celor din PSRM, să analizeze şi eventualitatea creării unei coaliţii de guvernare cu democraţii.
Potrivit legislaţiei în vigoare, deputaţii au la dispoziţie trei luni pentru a identifica un premier şi a numi un nou guvern. Dacă procesul eșuează, atunci sunt declanşate alegeri anticipate.