PROGRAM INTERNAȚIONAL PENTRU UN ACCES MAI LARG LA INSULINĂ

Lipsa insulinei sau accesul dificil la tratamentul care salvează viața diabeticilor este una dintre marile provocări ale instituțiilor medicale din țările cu venituri mici și medii. În sprijinul bolnavilor vine însă un nou program lansat de Organizația Mondială a Sănătății. Acesta face parte din Programul de pre-acreditare a medicamentelor, care are ca țintă evaluarea calității și eficacității medicamentelor și garantează că tratamentele furnizate de agențiile de achiziții internaționale îndeplinesc standarde acceptabile de calitate, siguranță și eficacitate. 

În lume, aproximativ 65 de milioane de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulină, dar doar jumătate dintre ele au acces la tratament, în mare parte din cauza prețurilor mari. 

„Diabetul este în creștere la nivel global și numărul cazurilor crește mai repede în țările cu venituri mici”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Prea mulți oameni care au nevoie de insulină întâmpină greutăți financiare în accesarea acesteia sau trăiesc fără ea și își riscă viața. Inițiativa OMS de pre-acreditare pentru insulină este un pas esențial pentru a asigura accesul tuturor celor care au nevoie de acest produs care salvează viața”, a adăugat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Pre-acreditarea insulinei poate duce la scăderea prețurilor

Programul OMS de pre-acreditare a insulinei are ca obiectiv stimularea accesului la tratament prin creșterea fluxului de produse cu o calitate garantată pe piața internațională, oferind țărilor o paletă mai mare de variante și prețuri mai mici pacienților. 

Insulina a fost descoperită ca tratament pentru diabet în urmă cu aproape 100 de ani și se află pe lista OMS a medicamentelor esențiale încă de la publicarea acesteia, în 1977. 

În ciuda unei oferte ample, prețurile la insulină sunt în prezent o barieră pentru tratament în majoritatea țărilor cu venituri mici și medii. Trei producători controlează cea mai mare parte a pieței globale pentru insulină, stabilind prețuri care sunt prohibitive pentru multe persoane și țări.

Accesul la insulină este o provocare în multe țări

Datele colectate de OMS în 24 de țări de pe patru continente, în perioada 2016-2019, au arătat că insulina umană era disponibilă doar în 61% dintre unitățile sanitare, în timp ce analogii de insulină puteau fi găsite în doar 13% dintre unități. Datele au arătat că stocul de insulină pentru o lună ar costa un lucrător din Accra, Ghana, echivalentul a 5,5 zile de plată pe lună sau 22% din veniturile sale. 

La nivel global, peste 420 de milioane de oameni trăiesc cu diabet. Diabetul este a șaptea cauză principală a decesului și o cauză majoră a complicațiilor costisitoare și grave, cum ar fi atacuri de cord, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire și amputații ale membrelor inferioare. 

Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de insulină pentru supraviețuire și pentru a-și menține glicemia la nivelul optim pentru a reduce riscul de complicații comune, cum ar fi orbirea și insuficiența renală. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de insulină pentru controlul nivelului glicemiei pentru a evita complicațiile atunci când medicamentele orale devin mai puțin eficiente pe măsură ce boala progresează.