Ion Chicu a fost desemnat pentru funcția de premier

Şeful statului, Igor Dodon, a anunțat că l-a desemnat  pe consilierul prezidenţial Ion Chicu drept candidat pentru funcţia de premier.  Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a veni cu o listă de miniștri și cu un program de guvernare, comunică MOLDPRES.

Igor Dodon a menționat că atunci când a inițiat consultări cu fracțiunile a sperat că majoritatea de guvernare va fi resetată. „Am sperat că va fi coaliţia dintre PSRM şi ACUM, aţi văzut poziţia categorică a celor din ACUM. Cred că abordarea celor din ACUM este de a merge la anticipate. PDM tot nu vede posibilitatea să facă coaliţie, iar Partidul ŞOR vrea anticipate. Ca preşedinte am decis să înaintez o candidatură la funcţia de premier. Socialiştii sunt gata să voteze candidatura propusă de mine. Această persoană are 15 zile pentru a forma lista cabinetului de miniştri şi să meargă la Parlament. Dacă nu va obţine votul majorităţii, ţara va fi aruncată în alegeri parlamentare anticipate”, a opinat Dodon. 

Tot în cadrul briefingului, șeful statului a prezentat publicului decretul de demitere a Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. 

Astăzi, șeful statului a avut consultări cu toate fracțiunile parlamentare, iar în după amiaza zilei PSRM a emis un comunicat în care anunța că demarează toate procedurile pentru instituirea unui Guvern tehnocrat.

Potrivit legislației, candidatul desemnat pentru funcția de premier are la dispoziție 15 zile ca să-și formeze echipa și să o prezinte în plenul Parlamentului. Pentru a intra în exercițiu, noul cabinet trebui să obțină majoritatea voturilor deputaților.

Ion Chicu are 47 de ani, este născut în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. În prezent ocupă funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova. Până în luna iunie a acestui an el a deținut portofoliul de ministru al Finanțelor.