Fosta şefă a guvernului din Republica Moldova Maia Sandu consideră că Ion Chicu, desemnat de preşedintele Igor Dodon pentru funcţia de premier din care ea a fost demisă prin moţiune de cenzură, este „un candidat docil, care îl va asculta şi îi va îndeplini toate dorinţele” şefului statului. Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), spune că ştie câteva nume din posibilul cabinet Chicu şi afirmă că aceştia „sunt o combinaţie de oameni din Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor”, informează Agora.md.
„Igor Dodon a numit un candidat care este docil, îl va asculta şi îi va îndeplini toate dorinţele. Ion Chicu a acuzat oficiali ai Uniunii Europene de furtul miliardului. Mă întreb dacă această numire vine să sfideze UE”, s-a întrebat Sandu, în platoul postului TV8.
Maia Sandu consideră că, dacă va fi votat, guvernul Chicu va trebui să se împrumute la dobânzi foarte mari atunci când va dori să obţină asistenţă externă.
„Nu cred în guvern tehnocrat. Aţi numit echipele şi personajele cu care a lucrat Chicu: cred că va fi o combinaţie de oameni care au fost în PD şi PSRM. Mă mir că azi nu s-a votat guvernul. Sunt foarte grăbiţi. Cred că această echipă a fost negociată o perioadă, iar acum ne va fi prezentată. Am auzit nişte nume, dar nu-mi permit să le spun. Nu ştiu cine e la Justiţie. La Economie – ştiu, dar nu dau nume’ţ, a mai adăugat fosta şefă a executivului de la Chişinău.
În guvernul Sandu, PSRM avea doi miniştri: ministrul apărării, Pavel Voicu, şi cel responsabil de domeniul reintegrării, Vasilii Şova.
Consilierul prezidenţial Ion Chicu este candidatul propus miercuri de preşedintele Igor Dodon pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de Igor Dodon într-un briefing de presă, după ce deputaţii socialişti au spus că susţin propunerea şefului statului de formare a unui guvern tehnocrat, iar negocierile cu blocul ACUM au eşuat.
Guvernul condus de Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate ce formează împreună cu Platforma Demnitate şi Adevăr condusă de Andrei Năstase Blocul electoral ACUM, a fost demis în cadrul şedinţei de marţi, 12 noiembrie, a Parlamentului de la Chişinău. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracţiunile Partidului Socialiştilor (PSRM) şi Partidului Democrat (PDM). Pentru moţiune au votat 63 de deputaţi, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Reprezentanţii Partidului Şor s-au abţinut de la vot. AGERPRES