O NOUĂ SPERANȚĂ PENTRU PACIENȚII CU CANCER PULMONAR

Cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică în România, 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa în 2018 ca urmare a acestui diagnostic. Potrivit statisticilor, anul trecut au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaţilor. 

Specialiștii explică faptul că marea problemă în tratarea acestui tip de cancer este reprezentată de faptul că boala este depistată târziu, atunci când medicii nu mai pot face aproape nimic. Acest lucru este pe cale să seschimbe însă, odată cu apariția parteneriatului global „Lung Ambition Alliance”, destinat dublării supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar, până în anul 2025. Proiectul a fost lansat la Timișoara și presupune punerea în practică a inovaţiei în cancerul pulmonar, atât la nivel de diagnostic de precizie prin testarea biomarkerilor, cât şi în terapiile ţintite şi imuno-oncologia, oferind şansa unei intenţii curative chiar şi în stadii avansate ale bolii. 

Programul vine cu o nouă abordare în diagnosticul, tratamentul şi în îngrijirea cancerului pulmonar în toate stadiile sale.

„Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul pulmonar local-avansat, şi pentru cel metastatic. Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor şi monitorizarea progresiei bolii sunt foarte importante pentru un management corect şi eficient al cancerului pulmonar”, a explicat medicul oncolog Şerban Negru, potrivit Agerpres.

Diagnosticarea precoce, vitală pentru pacienții cu cancer pulmonar

„În ultimii ani au apărut tehnici noi de terapie, medicamente noi şi de aceea avem şi ambiţia de a dubla şansa de supravieţuire. Când pacientul se îndreaptă spre medic pentru că nu mai poate respira, este prea târziu. Noi trebuie să ne schimbăm modul de a face politică medicală. Semnele unei persoane care respiră mai greu, care a slăbit, care prezintă semne de sânge în spută, oboseala permanentă, tuse sunt semnele clasice ale bolilor de plămâni, dar dacă se aşteaptă până apar aceste semne, este prea târziu. Trebuie găsite mijloace de intervenţie astfel ca noi să găsim bolile în faza asimptomatică, aşa cum încercăm prin screeningul mamar, de col etc”, a detaliat dr. Ştefan Curescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara.

Potrivit acestuia, tratamentul ideal este cel chirurgical, dar pentru aceasta trebuie ca tumora să fie foarte mică, adică depistată în stadiu incipient. În opinia sa, statul român ar trebui să aibă mult mai multe servicii de chirurgie pentru a se îmbunătăţi situaţia.

„Avem nevoie de chirurgi mai mulţi, de aparate de radioterapie multe, de diagnostic precoce. Oricât de mult va evolua ştiinţa medicală, dacă cei care fac politica de sănătate în România nu se vor implica, situaţia nu se va rezolva. Cunosc pacienţi care au reuşit să trăiască, după o diagnosticare incipientă, încă 30 de ani şi sunt mulţi”, a completat Curescu.