Rusia pregăteşte două experimente de izolare pentru a simula condiţiile unor zboruri intergalactice cu echipaj uman
Institutul pentru probleme medical-biologice (IPM) al Academiei Ruse de Ştiinţă pregăteşte două experimente de izolare pentru a simula condiţiile unor zboruri intergalactice cu echipaj uman, unul cu durata de 240 de zile şi altul cu o durată de 365 de zile, a informat joi responsabilul proiectului, Mark Belakovski, citat de EFE.
Institutul va primi cererile de participare la ambele experimente începând de luni, a anunţat cercetătorul rus pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Belakovski, procesul de selecţie a „membrilor echipajului” se va face în mod simultan şi vor putea participa la ele, atât ruşi cât şi cetăţeni străini.
Fiecare echipaj va fi alcătuit din 6 persoane cu vârste cuprinse între 28 şi 66 de ani şi fiecare echipă trebuie să aibă cel puţin două femei şi doi bărbaţi.
„Participarea voluntarilor străini depinde de sprijinul ştiinţific, administrativ şi financiar al companiilor, agenţiilor, organizaţiilor sau centrelor ştiinţifice internaţionale”, a precizat Belakovski.
Aspiranţii, a căror înălţime nu trebuie să depăşească 1,80 metri, trebuie să vorbească rusa şi engleza şi să aibă o sănătate foarte bună.
„Vor avea prioritate cei cu experienţă în domeniul industriei aerospaţiale”, a subliniat directorul proiectului, care a precizat că experimentul de izolare timp de 240 de zile – SIRIUS-20/21 – va începe în ianuarie anul viitor, iar cel cu durata de 365 de zile va debuta în 2022.
Participanţii la cele două experimente vor petrece întreaga perioadă de timp izolaţi pe „o navă interplanetară” din cadrul instalaţiilor situate pe baza experimentală a IPM din Moscova.
Belakovski a subliniat că, la fel cum se întâmplă pe un zbor spaţial real de lungă durată, membrii echipajului vor avea rezerve limitate de hrană şi vor depinde de „aprovizionările spaţiale”.
El a precizat, de asemenea, că participanţii la experiment se vor confrunta cu evenimente neprevăzute, asemeni membrilor de pe navele spaţiale reale.AGERPRES