82 de transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş în ultimele două decenii

Optzeci și două de transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş în ultimele două decenii.
” Sperăm ca acest eveniment să marcheze un restart în activitatea de transplant din România sau cel puţin să dăm un semnal în acest sens, să arătăm că acest lucru se poate face şi în România şi cu rezultate foarte bune, dar, în acelaşi timp, să arătăm că această activitate trebuie susţinută nu numai cu vorbe, ci şi cu fapte. Sunt convins că există toate premisele ca acest lucru să se întâmple. În 20 de ani au fost 82 de transplanturi cardiace, nu pare o cifră foarte mare, ne-am dori să fie cel puţin dublu. Este totuşi o cifră mare şi este rezultatul unei experienţe care s-a acumulat în timp. Important este că în această perioadă de 20 de ani s-a creat un colectiv multidisciplinar, care este pregătit ca în orice moment să aibă intervenţia de transplant. Rezultatele vorbesc, avem pacienţi transplantaţi care supravieţuiesc deja de 20 de ani şi acest lucru ne dă convingerea că suntem pe drumul cel bun. Numărul de transplanturi poate părea mic, deşi nu este, raportat la condiţiile şi la sistemul în care se desfăşoară această activitate, sistem care nu este cel mai încurajator pentru dezvoltarea medicinei de performanţă în România. Facem între 6 şi 10 transplanturi pe an, fiecare procedură înseamnă o viaţă salvată şi nu există un preţ pentru a salva o viaţă”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.
Doctorul a atras atenția că în România este nevoie de cel puțin trei centre de transplant cardiac.

„Din păcate, suntem singurul centru din ţară care are capacitatea de a efectua astfel de intervenţii în mod curent”, a atras el atenția dr. Suciu.
IUBCvT Târgu Mureş s-a înfiinţat în decembrie 1995, alături de cele de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
În perioada iunie-septembrie 1999, la Târgu Mureş au fost efectuate primele prelevări multiple de organe, în 24 octombrie 1999 dr. Radu Deac l-a asistat pe dr. Şerban Brădişteanu la primul transplant cardiac din România, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, iar în data de 14 noiembrie 1999, după trei prelevări succesive de cord de la donator, s-a efectuat primul transplant cardiac ortotopic la Târgu Mureş.

 IUBCvT din Târgu Mureş are 24 de ani de la înfiinţare şi, pe lângă cele 82 de transplanturi de cord realizate în 20 de ani de activitate în domeniu, operează pe cord peste 300 de copii pe an şi a avut circa 160.000 de pacienţi.