Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, care a avut loc la 14 noiembrie în Bender, delegația Federației Ruse a anunțat despre desemnarea lui Andrei Gorobțov, diplomat de carieră, în calitate de conducător al acestei delegații și copreședinte al Comisiei din partea Federației Ruse, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
De asemenea, a fost prezentat un nou reprezentant în Comisie din partea Misiunii OSCE – Paolo Tatti și au fost confirmați un nou observator militar din partea Republicii Moldova, precum și doi din partea Federației Ruse.
Membrii Comisiei au luat act de rapoartele Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioadele 30 octombrie – 5 noiembrie 2019 și 6 – 12 noiembrie 2019.
În cadrul discuțiilor, delegația Republicii Moldova și-a continuat eforturile pentru demascarea abuzurilor părții transnistrene și pentru neadmiterea consolidării prezenței a.n. „trupe de grăniceri transnistreni în Zona de Securitate”.
În această privință, delegația Republicii Moldova a adresat o declarație, prin care a atenționat că prezența, cu atât mai mult sporirea atribuțiilor acestor formațiuni militare în Zona de Securitate vine în contradicție cu actele fundamentale și deciziile Comisiei, conduc la o militarizare unilaterală excesivă pe segmentul de referință și, în consecință, afectează întreg mecanismul de pacificare.
În context, delegația noastră a chemat repetat către delegația transnistreană în vederea acceptării propunerii de compromis lansate încă în luna iulie și menținută în continuare de către partea rusă, de a verifica și analiza în ansamblu situația creată în urma acțiunilor unilaterale ale structurilor subordonate Tiraspolului. În același rând, delegația Republicii Moldova a revenit asupra problemei privind elaborarea unui mecanism eficient de monitorizare a situației în Zona de Securitate care să fie aplicat de către observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.
În opinia noastră, realizarea acestor măsuri va permite eliminarea blocajelor în activitatea Comandamentului Militar Întrunit și a Comisiei Unificate de Control, perfecționarea procedurilor de control și gestionare a situației în Zona de Securitate, iar într-un final se va reuși înlăturarea barierelor în calea liberei circulații a cetățenilor, ceea ce va conduce la o percepție mai bună a Forțelor Mixte de Pacificare de către populația de pe ambele maluri ale Nistrului.