SCOLIOZA ȘI CIFOSCOLIOZA, AFECȚIUNI TOT MAI FRECVENTE ÎN VIAȚA MODERNĂ

15 noiembrie 2019 / Eugenia Foarfeca

Scolioza și cifoscolioza sunt  probleme din ce în ce mai frecvente în viața modernă, în care noi nu mai avem timp să facem activități fizice! Este semnalul de alarmă pe care îl trag medicii de specialitate cu privire la problemele  cu care se confruntă tot mai mulți copii din cauza sedentarismului, care atrage după sine consecințe grave asupra sănătății. Pozițiile  defectuoase în care stau copiii în bănci, dar și în timp ce folosesc telefoanele sau tabletele pot afecta serios coloana vertebrală. Pe moment efectele unor astfel de poziții incorecte nu se văd, însă, în timp, consecințele asupra sănătății pot fi unele serioase, care necesită ajutorul specialistului.

”Dacă scriem, cu trunchiul puțin aplecat în față, cu coatele ambele puse pe birou, cu caietul sau cartea puțin în față și întoarsă, cu privirea în jos, la aproximativ 20, 25 de centimetri de înălțimea biroului, și cu pixul corect ținut în mâni”, spune medicul Brândușa Mitoiu, medic primar de recuperare la Institutul de Recuperare, Medicină fizică și Balneologie.

”Scolioza și cifoscolioza și multiplele lor variante, cu apariție pe zona cervicală, toracică, lombară, dar de obicei mixtă, combinată, sunt o problemă din ce în ce mai frecventă în viața modernă, în care noi nu mai suntem solicitați în a face activități fizice de plăcere sau în cadrul unor scopuri bine determinate. Mobilierul oferit de școlile moderne nu este chiar atât de adaptat pe cât am crede noi. În primul rând ei sunt foarte mulți intr-o clasă, stau foarte înghesuiți,nu au destul aer curat pe care să-l respire, și atunci asta implică o respirație deficitară, o folosire defectuoasă a musculaturii toracice care este implicată în respirație. Dacă nu îi lăsăm să alerge, nu mai au motiv să tragă aer în piept intens ca să-și refacă așa cum trebuie capacitatea respiratorie”, a adăugat ea,

Specialiștii spun că, înainte de a ajunge cu copilul la medic, primii care pot verifica eventualele semne ale unei scolioze sunt chiar părinții.

„ Să-i privim pe copiii noștri, din față, din spate, și din profil, pur și simplu, îl dezbrăcăm și îl studiem, asta este cel mai ușor, cel mai ieftin și primul lucru pe care putem să-l facem. Plus tc 08.56 – 09.18 Dacă observi că umerii sunt la niveluri diferite, șoldurile sunt la niveluri diferite,dacă observi că nu exstă o boltă plantară sau nu există simetric dezvoltată bolta plantară la nivelul picioarelor, toate astea pot fi semne ale unei scolioze sau pot fi asociate unei scolioze”, a explicat medicul.

În plus, medicul școlar ar trebui să facă evaluarea periodică a tuturor copiilor. El este cel  care poate trage un semnal de alarmă părinților, astfel încât aceștia să meargă cu cei mici la un control de specialitate.

”Trebuie neapărat o radiografie de față care să confirme și să măsoare scolioza pentru ca apoi să o poți evalua în timp, să vezi dacă s-a îmbunătățit ssu nu, la nouă luni, un an, doi ani, și așa mai departe, și apoi, după această evaluare, în funcție de gradul scoliozei, se decide dacă se intervine doar cu program de kinetoterapie sau cu elemente de ajutare, adică cu corsete”, potrivit Brîndușei Mitoiu.

Corectarea posturii se poate face prin exerciții speciale de kinetoterapie, înainte chiar de instalarea unei afecțiuni ale coloanei, ca element de profilaxie. Aceste exerciții se pot face în primul rând în centre autorizate, sub supravegherea unui specialist, iar apoi acasă, sub atenta observație a unui adult, după ce copilul a învățat setul de exerciții recomandate de specialist, și înțelege zona de musculatură pentru care se lucrează.

Mare atenție și la alimentație, spun medicii. Copiii au perioade de creștere mai accentuate și perioade de creștere mai lente. Specialiștii spun că, dacă copilul crește brusc în înălțime, această creștere trebuie suținută de o alimentație corectă care înseamnă și proteine de origine animală, care contribuie la dezvoltarea structurală a musculaturii care susține coloana.  Înotul este unul dintre sporturile recomandate copiilor, sport aflat pe primul loc în terapia și profilaxia scoliozei,  pentru că antrenează musculatura într-un mod eficient și plăcut.