Spania îl va extrăda în SUA pe fostul şef al informaţiilor militare din Venezuela

Înalta Curte din Spania a anunţat luni că îl va extrăda în SUA pe fostul şef al informaţiilor militare din Venezuela, anulând o decizie anterioară de a refuza cererea, relatează Reuters.

Hugo Carvajal, un fost colaborator al liderului socialist decedat Hugo Chavez, este dat în urmărire de autorităţile americane sub suspiciunea de trafic de droguri. El a negat acuzaţiile care îi sunt aduse, potrivit cărora ar fi colaborat cu gherila marxistă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) pentru a introduce ilegal cocaină în SUA.

Instanţa a precizat în verdictul scris că „există suficiente dovezi pentru a justifica extrădarea”.

Documentul mai precizează că a existat „un comportament continuat şi organizat în legătură cu traficul de droguri timp de 20 de ani care reprezintă infracţiunea de apartenenţă la o organizaţie criminală şi de colaborare cu o organizaţie teroristă”.

Carvajal a fost arestat de poliţia spaniolă la solicitarea autorităţilor americane în luna aprilie. În septembrie, Înalta Curte a emis verdictul că el ar trebui eliberat şi cererea de extrădarea refuzată.

Media spaniole au relatat săptămâna trecută că el a dispărut şi poliţia spaniolă a confirmat că îl caută, fără a preciza de ce sau de cât timp. Avocatul său nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţia.AGERPRES