Schimbarea poziţiei SUA cu privire la coloniile israeliene din Cisiordania ocupată nu are niciun impact asupra statutului acestor aşezări, care sunt considerate de Naţiunile Unite ca fiind contrare dreptului internaţional, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP.
Administraţia lui Donald Trump, prin vocea şefului diplomaţiei Mike Pompeo, a dat luni o altă lovitură consensului internaţional privind conflictul israeliano-palestinian, declarând că de acum consideră că ”înfiinţarea unor colonii de civili israelieni în Cisiordania nu este în sine contrară dreptului internaţional”.
Dar ”schimbarea poziţiei unui stat nu modifică dreptul internaţional existent şi nici interpretarea sa de către Curtea Internaţională de Justiţie şi Consiliul de Securitate”, a subliniat Rupert Colville, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.
Înaltul Comisariat ”va continua să urmeze poziţia de lungă durată a Naţiunilor Unite potrivit căreia coloniile israeliene încalcă dreptul internaţional”, a adăugat el.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite nu vor considera în mod necesar ca legale coloniile israeliene, dar că se vor baza pe hotărârile instanţelor israeliene. Majoritatea coloniştilor locuiesc în colonii considerate legale de către justiţia israeliană.
Mike Pompeo a anunţat luni că Statele Unite nu mai consideră că statutul coloniilor israeliene din Cisiordania contravine dreptului internaţional, în condiţiile în care ocuparea teritoriilor palestiniene este apreciată drept ilegală de ONU, precum şi de o mare parte a comunităţii internaţionale, notează AFP şi Reuters.
Coloniile implantate în teritoriile palestiniene, ocupate de Israel începând cu 1967, sunt considerate ilegale de ONU, iar pentru o mare parte a comunităţii internaţionale ele reprezintă un obstacol major în calea păcii. AGERPRES