Finanţarea organizaţiei Statul Islamic ar putea trece de la un ”model centralizat” în Irak şi Siria la ”o abordare mult mai regionalizată”

Finanţarea organizaţiei Statul Islamic (SI) ar putea trece de la un ”model centralizat” în Irak şi Siria la ”o abordare mult mai regionalizată” după eliminarea unui lider important al grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, a apreciat miercuri un oficial al Trezoreriei SUA în cursul unei reuniuni la Luxemburg, relatează AFP.

”Ne aşteptăm ca SI să înceapă să schimbe operaţiunile financiare de la un model centralizat în Irak şi Siria spre o abordare mult mai regionalizată care se bazează pe diferitele organisme regionale pentru a deveni mai autosuficienţi” a declarat Marshall Billingslea, secretar adjunct al Trezoreriei SUA pentru lupta împotriva finanţării terorismului.

„Ei au încă acces la milioane de dolari”, a declarat presei Billingslea în cadrul unei reuniuni a Grupului de combatere a finanţării SI (CIFG), un grup creat în 2015 pentru a combate sursele de finanţare ale SI.

El a menţionat că SI foloseşte, de asemenea, o serie de activităţi ”infracţionale de bază” pentru a se finanţa. Este vorba în special de răpiri însoţite de cereri de răscumpărare, de impozitare arbitrară a populaţiilor aflate sub controlul grupării jihadiste şi chiar de furtul de vaci în cazul Nigeriei.

În cadrul reuniunii sale la Luxemburg, care s-a concentrat pe consecinţele eliminării unui responsabil al SI, CIFG a salutat doi noi membri: Malaezia şi Thailanda.

Pentru a opri fluxul de bani, grupul condus de Statele Unite, Italia şi Arabia Saudită adoptă o abordare de colaborare care include în special unii actori din sectorul privat precum şi unele bănci centrale pentru a investiga şi destructura reţelele financiare ale SI.

Trezoreria SUA a enumerat luni opt organizaţii care au oferit sprijin financiar SI: doi agenţi de aprovizionare cu sediul în Turcia, patru societăţi care operează în Siria, Turcia, în Golf şi în Europa, precum şi două organizaţii care folosesc ca pretext acţiuni caritabile pentru a finanţa filiale ale grupului terorist.

Membrii CIFG se reunesc de două ori pe an, dar nu comunică înainte locul lor de întâlnire, notează AFP. AGERPRES