CARE SUNT SIMPTOMELE DIFTERIEI. AMENINȚARE EPIDEMIOLOGICĂ ÎN NORDUL ȚĂRII

Difteria este o boală infecţioasă acută, transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae, care se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane) şi elaborează o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe. Boala se transmite pe calea aerului, prin picături, direct, prin contact cu persoane infectate sau indirect, prin obiecte de uz contaminate. În cazuri excepționale, boala se poate transmite și prin alimente contaminate.  

Printre simptomele bolii, în funcție și de tipul ei, sunt febra moderată care creşte gradat, greaţă însoţită sau nu de vărsături, anorexie, dureri faringiene, obstrucţie nazală, tuse aspră sau accese de sufocare.  

În România, ultimele cazuri de difterie au fost raportate în anii 1980, dar medicii de familie se tem că boala ar putea reveni. Motivul o constituie o epidemie din Ucraina, țară în care au fost înregistrate zeci de cazuri în ultimele luni.

Difteria, o amenințare pentru România

Potrivit unui comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), în România, se face imunizare pentru difterie din 1960. Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani se crează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire. Însă, ca o consecință a fenomenului de „reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare. Medicii de familie amintesc faptul că, în statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, și după vârsta copilăriei, prin programe naționale.

Din aceste motive, SNMF solicită oficial lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației.

„Medicii de familie din România își arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariței și răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populația și să recomandăm măsuri de prevenție”, a declarat dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.

Medicii de familie amintesc faptul că au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și că Ministerul Sănătății (MS) a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei.  

„Este evident că doar printr-un efort național putem face față unei amenințări atât de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important în depistarea bolii însă prevenția, în care deja suntem direct implicați, poate fi făcută doar prin deciziile și implicarea autorităților, cu costurile de rigoare. O investiție în prevenția primară, mai ales când amenințarea a devenit evidentă, este o inițiativă obligatorie”, mai precizează reprezentanții medicilor de familie.