RENUNȚAREA LA FUMAT ȘI PRACTICAREA UNEI ACTIVITĂȚI FIZICE, PRINTRE RECOMANDĂRILE PENTRU A PREVENI BOLILE REUMATICE

21 noiembrie 2019

Renunțarea la fumat și practicarea unei activități fizice în regim moderat, evitând sporturile care suprasolicită articulațiile, sunt două dintre recomandările medicilor pentru a preveni bolile reumatice. Alte sfaturi ale specialiștilor din domeniu sunt menținerea unei greutăți în limite normale, corectarea posturii adoptate în cadrul activităților de zi cu zi și adoptarea unei alimentații sănătoase, variate și echilibrate, care poate fi completată cu suplimente pentru articulații. 

Potrivit medicilor, grija pentru sănătatea articulațiilor este bine să debuteze înainte ca deteriorările structurilor articulare să devină ireversibile, în jurul vârstei de 30-40 de ani , atunci când încep să apară primele modificări în interiorul articulațiilor. Țesuturile își pierd din flexibilitate, producția internă de colagen și acid hialuronic se diminuează, iar în cele din urmă cartilajele încep să se deterioreze. Pentru că nu dispun de terminații nervoase, cartilajele nu transmit semnale atunci când începe procesul degenerativ. Inflamația și durerile apar de obicei când deja s-au produs modificări patologice în articulații. 

Recomandările vin în condițiile în care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile reumatismale reprezintă principala cauză de boală raportată în rândul populației adulte. În plus, bolile reumatice sunt tot mai frecvente în rândul tinerilor și al adulților activi, după cum atrage atenția Liga Europeană de Luptă împotriva Reumatismului (EULAR). 

Printre cele mai frecvente și mai cunoscute boli reumatice se numără: artrozele, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, lupusul eritematos sistemic, guta, tendinita, fibromialgia. Acestea scad semnificativ calitatea vieții persoanelor afectate, din cauza durerilor și a incapacității de muncă, transmite Agerpres.

Care sunt regiunile corpului cele mai afectate de reumatism

Cele mai comune localizări ale bolilor reumatice includ:
•    Genunchiul – articulația genunchiului poate fi deteriorată de mișcări repetitive, greutate corporală în exces;
•    Spatele – de la dureri de spate (lombalgii) până la afecțiuni grave precum hernia de disc sunt favorizate de efort fizic, sedentarism, obezitate, posturi vicioase;
•    Gâtul – spondiloza cervicală, des întâlnită în rândul populației, este însoțită de dureri, rigiditate care restricționează mișcările gâtului;
•    Umerii – periartrita scapulo-humerală apare adesea din cauza unor traumatisme, mișcări repetitive, eforturi fizice;
•    Încheieturile mâinii și degetelor – distrugerile micilor articulații de la nivelul mâinii apar de la uzura excesivă, repetitivă sau brutală.

Cele mai cunoscute simptome ale reumatismului sunt: 

Durerea de oase, mușchi, articulații – este prezentă în toate formele de reumatism. Poate fi acută, cu debut rapid și intensitate ridicată, sau cronică, de lungă durată. În reumatismul degenerativ, durerea apare de obicei ziua, este agravată de efort fizic și se calmează în repaus. În artritele inflamatorii, durerea apare dimineața sau în cursul nopții, trezește pacientul din somn. 

Rigiditatea articulară – limitarea mobilității este de obicei matinală, iar în bolile inflamatorii se ameliorează prin mișcare, în timp ce în cazul artrozelor, articulațiile pot ajunge la anchilozare. 

Umflarea și înroșirea articulațiilor – sunt semne ale inflamației, acuzate mai ales de pacienții cu poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică, gută, lupus. 

Slăbiciunea musculară – reducerea sau pierdrea capacității funcționale a articulației.